Πρέβεζα: Σήμερα ξεκινά η αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Πανδοσία Φαναρίου Πρέβεζα: Σήμερα ξεκινά η αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Πανδοσία Φαναρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Σήμερα ξεκινά η αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Πανδοσία Φαναρίου

Σήμερα  Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Φαναρίου (Αρχαία Πανδοσία). 

Το ερευνητικό πρόγραμμα εκτελείται υπό την διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη και εκτός από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ θα συμμετέχει και ομάδα της Scuola di Specializzazione in Beni Archeologici (SSBA) του Università degli Studi della Basilicata (UNIBAS) με επικεφαλής τον καθηγητή ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΜΠΗ.

Η διάρκειά του είναι διετής (2021-2022) και θα υλοποιείται για διάστημα ενός μήνα (κάθε Σεπτέμβριο).

Στόχος της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού είναι να πραγματοποιηθούν οι προκαταρτικές ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ αλλά και ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ εργασίες, με σκοπό την κατάρτιση τοπογραφικών σχεδίων και την συλλογή αρχαιολογικών δεδομένων για τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο. 

Ο αρχαίος οικισμός του Καστριού Φαναρίου έχει ταυτιστεί από μελετητές με την αρχαία Πανδοσία, έδρα της «ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ», των τεσσάρων αποικιών που ιδρύθηκαν από Ηλείους αποίκους στην επικράτεια της αρχαίας Κασσωπαίας πιθανότατα κατά την Αρχαϊκή περίοδο.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συστηματικές ανασκαφικές εργασίες στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Καστριού. 

Η έκταση της αρχαίας πόλης είναι κατά μεγάλο μέρος γνωστή χάρη στον τοπογραφικό σχεδιασμό των οχυρώσεων και των λοιπών ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρη Δάκαρη και το έργο του “Cassopaia and the Elean colonies”, που εκδόθηκε το 1972 στην Αθήνα.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Σήμερα ξεκινά η αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Πανδοσία Φαναρίου
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2114013193429410187
Σχόλια
item