Παίρνει σάρκα και οστά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα – Τι είπε ο ΥΕΘΑ για τις φρεγάτες Παίρνει σάρκα και οστά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα – Τι είπε ο ΥΕΘΑ για τις φρεγάτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Παίρνει σάρκα και οστά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα – Τι είπε ο ΥΕΘΑ για τις φρεγάτες

Την έγκριση της πλειοψηφίας εξασφάλισαν τα δύο Μνημόνια Κατανόησης, για τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα. Υπέρ των δύο μνημονίων ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα, γιατί αυξάνει το αποτύπωμα της Ελλάδας στην άμυνα και την ασφάλεια και όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και όσον αφορά την ιδιότητα της χώρας να είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

«Θα αποδώσει σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη και τεχνογνωσία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, θα αποτελέσει πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έτσι θα αυξηθεί η εξωστρέφεια της χώρας σε διεθνές επίπεδο, μέσω συμμετοχής και διοργάνωσης πολυεθνικών συνεργασιών ή σεμιναρίων εκπαιδεύσεων και ασκήσεων σχετικών με τη λειτουργία του κέντρου», είπε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος και επέμεινε: «Καταλαβαίνετε πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κρήτης

Η δημιουργία αυτών των κέντρων – όχι μόνο η ύπαρξη αναβαθμισμένων υποδομών σε επίπεδο βάσεων, όπως αυτές που ήδη αναπτύσσονται στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – ξέρετε, προσδίδει στις περιοχές».

Τα Κέντρα Αριστείας είναι νατοϊκές οντότητες με χαρακτήρα διεθνούς στρατιωτικού οργανισμού, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας ότι έχουν συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένη αποστολή, με σκοπό κυρίως την παροχή υπηρεσιών στη συμμαχία για εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος. 

Πιστοποιούνται με αυστηρά συμμαχικά κριτήρια και τα κράτη δύνανται να συμμετάσχουν σ’ αυτά είτε ως επικεφαλής κράτη, όπως η Ελλάδα στο Κέντρο Αριστείας για την ενοποιημένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, είτε ως κράτη υποστήριξης τα κράτη – μέλη που συνυπογράφουν τα δύο αυτά μνημόνια, είτε κράτη συνεισφοράς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειμμα ενημέρωσης σε σχέση με τους αμυντικούς εξοπλισμούς. «Έλλειμμα ενημέρωσης από αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει. 

Την κριτική επί θεμάτων εξοπλισμών, όταν επί των ημερών σας δεν αγοράστηκε ούτε βίδα, με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να τη δεχθώ», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε κενά πολλών ετών. 

Και η απόφαση για τις φρεγάτες, ξέρετε, είναι μια απόφαση που άργησε δεκαετίες, όχι μόνο την πενταετία της δικής σας διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό καλούμεθα τώρα να αποφασίσουμε για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής ενός καραβιού, που έχει σαράντα πέντε χρόνια ζωής και μόνο εξοπλισμός μέσης ζωής δεν είναι. Γιατί άργησε τόσο; Εν πάση περιπτώσει, χωρίς ιδιαίτερη εμμονή σε φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις, θα πάμε και θα πάρουμε την απόφαση. 

Διότι εμείς ερχόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις, αποφάσεις που κι εσείς έπρεπε να είχατε πάρει στη δική σας θητεία και δεν πήρατε. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην παίρνεις απόφαση. Κανείς δεν θα σου ορμήσει, κανείς δεν θα σου ασκήσει κριτική. 

Είναι δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις, ιδίως όταν είναι υπό το κράτος πίεσης, γιατί ήδη έχουμε αργήσει και πάμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Και το κάνουμε και το έχουμε αποδείξει». 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν πολύ λίγο ακόμα, για την απόφαση των φρεγατών και να μην προεξοφλούν, να μην σπεκουλάρουν.

Απαντώντας δε στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη, που είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα δώσει όλα στους Αμερικάνους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε: «ο πρόεδρός σας, κύριε Μυλωνάκη, πριν από έξι – επτά μήνες, αν δεν κάνω λάθος, σε συζήτηση απ’ αυτό εδώ το βήμα, είπε ότι έχουμε στήσει το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών, προεξοφλώντας αγορά γερμανικών φρεγατών και εγώ του απάντησα απλά, ότι αν το είχαμε στήσει, δεν θα αναλώναμε τόσο πολύ χρόνο αξιολογώντας τις προτάσεις που έχουμε. 

Για μια ακόμα φορά τι λέτε; Στήθηκε το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών; Λάθος είχε προειδοποιήσει τότε ο πρόεδρός σας. Μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος. Μην προεξοφλείτε τίποτα. Η απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές και ανανεούμενες προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας. 

Τις αξιολογεί το Πολεμικό Ναυτικό και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι προς το συμφέρον της ικανοποίησης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και της συνολικής αμυντικής δυνατότητας της χώρας. Μόνο αυτό το κριτήριο θα ληφθεί υπόψη, τίποτε άλλο».

epirusblog.gr
5 of 5
Παίρνει σάρκα και οστά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα – Τι είπε ο ΥΕΘΑ για τις φρεγάτες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7687395080030870799
Σχόλια
item