Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου Σίσι με τον στρατάρχη Χαφτάρ Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου Σίσι με τον στρατάρχη Χαφτάρ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου Σίσι με τον στρατάρχη Χαφτάρ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δέχτηκε την Τρίτη (14/9) τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο Χάφταρ, ο ντε φάκτο αρχηγός ενός στρατού που ελέγχει την ανατολική και ένα μέρος της νότιας Λιβύης, είναι πολύ πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Αίγυπτος θεωρείτο εδώ και καιρό ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Χάφταρ, Στις αρχές του έτους το Κάιρο καλωσόρισε τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, έπειτα από 10 χρόνια χάους. 

Τον Φεβρουάριο ο Σίσι δέχτηκε τον μεταβατικό πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για να του εκφράσει «τη στήριξη της Αιγύπτου στον λιβυκό λαό» και την επιδίωξη της «σταθερότητας».

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Μπασάμ Ράντι.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη ανέφερε ότι ο Χάφταρ συναντήθηκε στις αρχές Αυγούστου στο Κάιρο με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον για τη Λιβύη, τον πρεσβευτή Ρίτσαρντ Νόρλαντ, καθώς και με Αιγύπτιους αξιωματούχους «στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για να στηριχθούν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές».

epirusblog.gr
5 of 5
Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου Σίσι με τον στρατάρχη Χαφτάρ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3801882529519049466
Σχόλια
item