Ήγουμενίτσα: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου Ηγουμενίτσας για την κοινωνική συμπερίληψη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία υπεγράφη τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, και εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Βοηθός Αντιπρόσωπος για θέματα Προστασίας, κ. A

driano Silvestri, στο πλαίσιο των συναντήσεων της τελευταίας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, επιβεβαιώνει και αποτυπώνει το κοινό πεδίο δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας και του Δήμου Ηγουμενίτσας προς όφελος τόσο των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ζουν στην πόλη, όσο και της τοπικής κοινωνίας που τους έχει υποδεχτεί και συνυπάρχει μαζί τους αρμονικά.

Όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση, το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει τις μορφές στήριξης και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Ύπατης Αρμοστείας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, ενώ προβλέπει συνέργειες στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων και της αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σχολίασε ότι: «Είναι γνωστό το πολυδιάστατο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συνεργατών της σε θέματα ένταξης τόσο στη χώρα μας, όσο και στην περιοχή της Ηπείρου. 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας, να επιστεγάζονται οι επαφές μας για από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση των ανισοτήτων σε ένα δομημένο πλαίσιο συνεργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, σύντομα θα αναπτυχθούν σημαντικές δράσεις κοινωνικής συμπερίληψης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, που θα διασφαλίζουν την αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη των ανωτέρω με την τοπική κοινωνία».

Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας o κ. Silvestri επισήμανε: «Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Ηγουμενίτσας αποτελεί τιμή για την Ύπατη Αρμοστεία και ενδυναμώνει τη συνεργασία μας σε θέματα ένταξης και συμπερίληψης, που αποτελούν προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχή υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη. Στο πλαίσιο της εντολής της, η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύεται να συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή της.»

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος για την κοινωνική και ψηφιακή πολιτική κα Βασιλική Τσώτου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτος Μαρτίνης και η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου κα Δήμητρα Κώτση και από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας ο Υπεύθυνος για θέματα Ένταξης κ. Πέτρος Μάστακας (Αssociate Protection Officer), η κα. Ελεάννα Ιωαννίδου (τομέας Προστασίας, Protection Associate), η κα. Ελένη Χασιώτη (Associate Liaison Expert), ο κ. Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος (Associate Liaison Expert).
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τον Δήμο Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1043336238249579847
item