Ήπειρος: Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ήπειρος: Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Ναι» από το κράτος στη δυνατότητα επέκτασης και αναβάθμισης των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Το «πράσινο φως» για την επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι οι κτηνοτροφικές οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με την αξιοποίηση όμορων ακινήτων, που θα έχουν αποκτηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, άναψε η Πολιτεία με τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση τέτοιων εγκαταστάσεων από χιλιάδες ενδιαφερόμενους σε όλη την επικράτεια.

Με την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς προχώρησαν στην τροποποίηση της διάταξης, που «λύνει τα χέρια» χιλιάδων ενδιαφερόμενων σε όλη τη χώρα.

«Επρόκειτο για μία λανθασμένη διατύπωση στη νομοθεσία, η οποία όμως είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους και στην Ήπειρο αλλά και σε όλη τη χώρα. Είχαμε πάρα πολλές οχλήσεις από ενδιαφερόμενους και τελικά η διάταξη αυτή λύνει το μείζον θέμα», ανέφερε ο κ. Γοργόλης.

Για τα υδροηλεκτρικά

Από την άλλη, στην τελευταία συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά επί των ΜΠΕ για δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα στα διοικητικά όρια της ΤΚ Γρεβενιτίου του δήμου Ζαγορίου, παρότι το δημ. συμβούλιο έχει εκφράσει αρνητική άποψη, ακολουθώντας την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων.

Ο κ. Γοργόλης ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση, αλλά και με τις αντιδράσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης, τόνισε, πως η Επιτροπή δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις, αλλά δε γίνεται να εξαρτά τις αποφάσεις της από τις αποφάσεις άλλων οργάνων της αυτοδιοίκησης, και όχι των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, που εισηγούνται.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και με αφορμή τη συζήτηση για τις ΑΠΕ στην Ήπειρο και την αξιοποίησή τους, ο κ. Γοργόλης δήλωσε υπέρμαχος των υδροηλεκτρικών έργων, με την έννοια, πως έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια και αποδεδειγμένα, όπως είπε, έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ από την άλλη τα αντισταθμιστικά – ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είναι πολλά περισσότερα από κάθε άλλη ΑΠΕ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 523968401706733467
Σχόλια
item