Γερμανία: Αρνητικοί σε συνεργασία με την Αριστερά κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες Γερμανία: Αρνητικοί σε συνεργασία με την Αριστερά κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γερμανία: Αρνητικοί σε συνεργασία με την Αριστερά κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες

Επιφυλακτικοί έως απορριπτικοί εμφανίζονται με δηλώσεις τους Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί στο ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με τη γερμανική Αριστερά μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές.

Δυόμισι εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξακολουθεί να προηγείται των συντηρητικών του CDU/CSU.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD) εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για ενδεχόμενη μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) . «Το πρόγραμμά μας είναι εφαρμόσιμο. 

Το πρόγραμμα της Αριστεράς, μου φαίνεται σαν ευχολόγιο και σαν να υπόσχεται τον ουρανό με τ' άστρα», είπε στο Spiegel.

«Προεκλογικά δεν μπορεί κανείς να υπόσχεται πράγματα που μπορεί να ακούγονται ωραία αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. 

Προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές υπάρχουν μερικά σημεία που δεν είναι διαπραγματεύσιμα για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανάληψη ευθύνης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Όποιος τα αμφισβητεί δεν θα κυβερνήσει», τόνισε.

Επίσης, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του SPD, Καρλ Λάουτερμπαχ, τάχθηκε κατά της συμμαχίας μεταξύ του κόμματός του και της Αριστεράς μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές. 

«Δεν θα σημειώναμε πρόοδο στην εξωτερική, αμυντική και εσωτερική πολιτική, αλλά ούτε και στην καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού και του κλίματος και θα διαλυόμασταν», σημείωσε.

Επί του θέματος πρόσθεσε στο podcast των εφημερίδων Koelner Stadt-Anzeiger και του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας Γερμανίας Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND): «Μια τέτοια συμμαχία δεν θα έχει μέλλον.

Θα είχαμε συνεχείς διαφωνίες και πιθανότατα θα έπρεπε να διαλύσουμε την κυβερνητική συμμαχία έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα. 

Θα προτιμούσα σαφώς μια σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και εάν αυτό δεν λειτουργεί, τότε ένα συνασπισμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τους Φιλελεύθερους».

Υπέρ της διατήρησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ ο Σολτς

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ολαφ Σολτς, τάχθηκε σαφώς κατά της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων οι οποίοι προβλέπονται από την Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σλοβενία, ο Σολτς είπε ότι «οι μέχρι τώρα ισχύοντες κανόνες σταθερότητας πέρασαν με επιτυχία τις πρακτικές εξετάσεις τους κατά την κρίση του κορονοϊού».

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε τα αιτήματα της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναδιατυπωθούν τα λεγόμενα κριτήρια του Μάαστριχτ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο λε Μερ, είχε περιγράψει τα κριτήρια ως «ξεπερασμένα».

Τα κριτήρια σταθερότητας προβλέπουν νέο χρέος το πολύ 3% επί της οικονομικής παραγωγής στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και συνολικό χρέος το πολύ 60%. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέστειλε πέρυσι προσωρινά τους κανόνες στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων και να ενισχυθεί η οικονομία των χωρών μελών, ώστε να αντεπεξέλθει στην κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το συνολικό χρέος των χωρών της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 100% κατά μέσο όρο.


epirusblog.gr
5 of 5
Γερμανία: Αρνητικοί σε συνεργασία με την Αριστερά κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7321139564315622529
Σχόλια
item