Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του Τσίπρα στη μεσαία τάξη, με αιχμή ακρίβεια, ασφάλεια, εργασιακά Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του Τσίπρα στη μεσαία τάξη, με αιχμή ακρίβεια, ασφάλεια, εργασιακά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του Τσίπρα στη μεσαία τάξη, με αιχμή ακρίβεια, ασφάλεια, εργασιακά

Από το βράδυ των χαμένων εκλογών του 2019, δύο ήταν τα άγχη του Αλέξη Τσίπρα. Πώς θα ανασυγκροτήσει την παράταξη, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να εκφράσει τον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο» και πώς θα αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις του κόμματός του με την μεσαία τάξη, από τη στροφή της οποίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρίθηκε η μάχη εκείνης της κάλπης.

Δύο χρόνια μετά είναι αμφίβολο εάν έχει καταφέρει να πετύχει καθοριστικά πράγματα και στα δύο μέτωπα. Κι αν το πρώτο μπορεί να έχει σχετική σημασία για την έκβαση μίας εκλογικής αναμέτρησης, το δεύτερο παραμένει ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη συγκυρία να επανασυνδεθεί με τη μεσαία τάξη είναι έντονη και εμφανής. Όσο βέβαια και η αγωνία, στο βαθμό, που ακόμα οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν σαφώς κάποια ανάκτηση της εμπιστοσύνης αυτών των στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με την τελευταία συνέντευξή του (στο opentv), να θέσει ένα πλαίσιο και να τείνει χείρα φιλίας, προς όσους έστρεψαν την πλάτη το 2019 στην κυβέρνησή του.


Αιχμές της νέας επιχείρησης για την κατάκτηση της μεσαίας τάξης είναι, η ακρίβεια, η ασφάλεια και τα εργασιακά, όπως ο ίδιος σημείωσε με έμφαση.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πριν από δυο χρόνια ξεγελώντας τη μεσαία τάξη με τρία βασικά συνθήματα: Το πρώτο ήταν ότι θα φέρει λιγότερους φόρους, το δεύτερο ότι θα φέρει ασφάλεια και το τρίτο, καλύτερες δουλειές. 

Τι έχει κάνει λοιπόν αυτά τα δυο χρόνια σ’ αυτούς τους τρεις τομείς; Έχει χειροτερεύσει τα πράγματα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Αντί για λιγότερους φόρους για τη μεσαία τάξη, έχει φέρει μια τραγική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, με τις ανατιμήσεις, με την ακρίβεια. 

Αντί για ασφάλεια, βλέπουμε τους πολίτες να ζουν σ’ ένα καθεστώς πρωτοφανούς ανασφάλειας. Και αντί για καλύτερες δουλειές, έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

Απαντώντας στην κριτική για το γιατί και πώς η κυβέρνησή του συμπεριφέρθηκε στη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας, αποδίδει εκείνη την πολιτική στους καταναγκασμούς του μνημονίου: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε 37 δισ. στα Ταμεία, το μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται ήσυχα ο κ. Μητσοτάκης. Αν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά δεν θα υπήρχε σήμερα η ελληνική οικονομία. 

Τώρα όμως που υπάρχουν άλλοι όροι και άλλες συνθήκες και άλλες δυνατότητες… τώρα πιστεύω ότι είναι η ώρα η Ελλάδα να χαράξει έναν άλλο δρόμο».

Πάντως η ΝΔ διαβλέπει στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα τα επιχειρούμενα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μεσαία στρώματα και θέτει αναχώματα.

«Η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά ποιος μείωσε φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, ποιος ανέστειλε για το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. 

Γνωρίζει ποιος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τη μεσαία τάξη με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, με έκπτωση ενοικίων, με το πρόγραμμα ''Γέφυρα'' για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα.

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

epirusblog.gr
5 of 5
Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του Τσίπρα στη μεσαία τάξη, με αιχμή ακρίβεια, ασφάλεια, εργασιακά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 55286954264024961
Σχόλια
item