Άρτα: Τσιρογιάννης - "Το μέλλον της Άρτας περνάει μέσα από το ποτάμι της"

Τα υδροηλεκτρικά έργα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο κατά τη διημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια το σαββατοκύριακο, στην Κόνιτσα...
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης στάθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες των ποταμών, επικαλούμενος τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την κλιματική αλλαγή.

«Βλέπουμε πολλές φορές κάποιους συμπολίτες να απορρίπτουν ελαφρά τη καρδία και εντελώς αστήρικτα, κάθε πρόταση για την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, ιδίως μικρών υδροηλεκτρικών (ΥΗΕ). 
Μέχρι και λαογράφο ακούσαμε να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να χωροθετηθεί μικρό ΥΗΕ διότι θα ξεραθούν όλα τα πλατάνια κατά μήκος του ποταμού! 
Οι ΑΠΕ, εφόσον τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, μόνον οφέλη έχουν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία, στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
Συνεπώς πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των ΑΠΕ με επιχειρήματα, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και μέσα από δίκτυα συνέργειας, όπως το δικό σας δίκτυο πόλεων. 
Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Θεμιτό να έχει καθένας τις απόψεις του. Οφείλουμε όμως όλοι να ακούμε τους ειδικούς, είτε πρόκειται για την πανδημία του κορονοϊού, είτε για τις ΑΠΕ» είπε.
Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογάννης στάθηκε στα ανταποδοτικά έσοδα που μπορεί να έχουν οι Δήμοι από την ενεργειακή εκμετάλλευση των ποταμών. «Το μέλλον της Άρτας περνάει μέσα από το ποτάμι της. 
Ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούμε την παροχή δωρεάν ρεύματος στους κατοίκους όπου γειτνιάζουν με υδροηλεκτρικά έργα,  μεγαλύτερα των 15 μεγαβάτ, όπως είναι στο Πουρνάρι» είπε.
Κατέθεσε δε την άποψη ότι πρέπει να αποδίδεται στους ΟΤΑ το 3% από τα ακαθάριστα έσοδα κάθε υδροηλεκτρικού εργοστασίου, όπως γίνεται πλέον για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Τοπική Κοινότητα Παντάνασσας. «Ήδη είμαστε σε επαφή με Δήμους που διαθέτουν στα όριά τους μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ώστε να έχουμε μια κοινή και δυνατή φωνή για την διεκδίκηση και ικανοποίηση του αιτήματός μας» είπε. 
Σχετικά με το αίτημα αυτό, ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε σχετικά και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά ο οποίος παραβρέθηκε στις εργασίες της διημερίδας.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Τσιρογιάννης - "Το μέλλον της Άρτας περνάει μέσα από το ποτάμι της"
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2277112180591061950
item