Κορονοϊός – Γιαμαρέλλου: Το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι

Ανεμβολίαστοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων που τελικά πεθαίνουν από κορονοϊό ανέφερε η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Καθημερινά βλέπουμε 30-40 θανάτους από κορονοϊό, ένα αρκετά υψηλό νούμερο, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών» εξήγησε η κυρία Γιαμαρέλλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε η λοιμωξιολόγος αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους:

  • Πρώτον, οι διασωληνωμένοι που τελικά πεθαίνουν, στο 92-93% είναι ανεμβολίαστοι.
  • Δεύτερον, είναι άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένοι ή είναι μεγάλης ηλικίας.

«Τώρα που τα εμβόλια κάλυψαν το 92% αυτών που νοσηλεύονται μένει ένα ευάλωτο 8%», τόνισε η γιατρός.

Όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και κατά πόσο παίζουν ρόλο στους θανάτους, η κυρία Γιαμαρέλλου είπε πως «όταν κλείσεις εβδομάδα μέσα στη ΜΕΘ, τότε τα μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποικίζουν τους ασθενείς και μόλις δοθεί η ευκαιρία, γιατί πέφτει η άμυνα του οργανισμού, υπάρχει άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας».

Κορονοϊός: Τι λέει ο Θωμαΐδης για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

Σχετικά με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη κοκκινίζει επικίνδυνα και αναμένεται να δούμε αύξηση των κρουσμάτων. «Βλέπουμε μια σταθεροποίηση προς κορύφωση» τόνισε.

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός τοπικού lockdown η Ελένη Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι «είναι κάτι που δεν το θέλουμε» ωστόσο ανησυχούν τους ειδικούς τα κρούσματα. Τέλος, ανέφερε ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι 6 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.

Εκτάκτως μετέβησαν Πλεύρης – Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα μετέβησαν εκτάκτως σήμερα στην πόλη προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες μαζί με τις τοπικές και υγειονομικές αρχές έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ο κ. Πλεύρης θα έχει σύσκεψη με 14 δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας για να διαπιστώσουν την αιτία του προβλήματος καθώς ενώ παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στην Θεσσαλονίκη συμβαίνει το αντίθετο.

Κατά την άφιξη του υπουργού Υγείας, υγειονομικοί τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες, φωνάζοντας, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, «κάτω η χούντα από τα παιδιά μας, πάρτε πίσω τις αναστολές».

epirusblog.gr
5 of 5
Κορονοϊός – Γιαμαρέλλου: Το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7211545311543386541
item