Γιάννενα: 7,2 εκατομμύρια για την κεντρική πλατεία και την επανάχρηση του Πνευματικού Κατσικά

Την απόφαση για οριστική ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και της επανάχρησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά έκανε γνωστή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Με τον αναπληρωτή υπουργό συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης έργων για τους Δήμους ενώ τέθηκε και η ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου ώστε να καλύψει ανάγκες που έχουν ανακύψει.

Ο Υπουργός έκανε γνωστή την απόφαση οριστικής ένταξης στον άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του έργου που είχε υποβάλλει ο Δήμος «παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος» ενώ έχει θετική αξιολόγηση το έργο της αγροτικής οδοποιίας για το οποίο αναμένεται εντός των ημερών η τελική έγκριση.

Το έργο «παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών» έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα.

-Το πρώτο με προϋπολογισμό 5,2 εκατομμύρια είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων.

Το φυσικό αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας Πύρρου είναι αποτέλεσμα των σχεδίων που είχαν βραβευτεί μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναβάθμιση και λειτουργικότητα της κεντρικής πλατείας.

Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Πύρρου χωρίζονται σε πέντε ενότητες:

Α. Στις κύριες εργασίες ανάπλασης, που αναφέρονται στην ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα.

Β. Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.

Γ. Στην ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.

Δ. Στην κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της

Ε. Στις εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.

ΣΤ. Στις εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

-Το δεύτερο αφορά στην επανάχρηση του κτιρίου Πνευματικό Κέντρο Κατσικά ως Κέντρο πολιτισμικής δημιουργίας με προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί το πρώτο εγχείρημα για την δημιουργία ενός κόμβου-hub στην πόλη των Ιωαννίνων. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης, εργασίας και αλληλεπίδρασης των δημιουργών και καλλιτεχνών της ομάδας, ανοιχτός σε συνεργασίες, που θα προσκαλεί στους κόλπους της όλους τους νέους καλλιτέχνες και μη, σε μια προσπάθεια ώσμωσης των σύγχρονων μορφών τέχνης με τον πολυσυλλεκτικό ιστορικό χαρακτήρα της πόλης των Ιωαννίνων και της κοινωνία των πολιτών του. 

Είναι ένα εγχείρημα που θα αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον ενός δυναμικού οικισμού της πόλης με πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό υπόβαθρο.

Η πράξη περιλαμβάνει επίσης δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης στο Δήμο για τις παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για την συνεργασία που είχαν. Σε δήλωσή του τόνισε ότι η απόφαση για την ένταξη και την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί μέσα από μία επίπονη δουλειά που έγινε από την Δημοτική Αρχή και από τις υπηρεσίες του Δήμου φτάσαμε στην ένταξη δύο πολύ σημαντικών έργων. 

Πολύ σύντομα αναμένουμε να έχουμε την τελική ένταξη και για την αγροτική οδοποιία η οποία θα συμπληρώσει υποδομές στις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες. 

Πέρα από την αξία και την σημασία που έχουν τα ίδια τα έργα, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική και η οικονομική διάσταση καθώς φέρνουν πόρους στην τοπική αγορά, δημιουργούν θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: 7,2 εκατομμύρια για την κεντρική πλατεία και την επανάχρηση του Πνευματικού Κατσικά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6496223621471838488
item