Πλησιάζουν οι εκλογές για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου- Οι 4 πιθανοί υποψήφιοι

Οι εκλογές για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου πλησιάζουν με τους πρώτους πιθανούς υποψήφιους να ετοιμάζονται για τον προεκλογικό μαραθώνιο και τις γερμανικές εκλογές να διαμορφώνουν νέο πολιτικό συσχετισμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με το politico.

Οι εκλογή του επόμενου προέδρου στο ευρωκοινοβούλιο προορίζεται για τον Ιανουάριο του 2022, όχι πολύ μακριά με όρους προεκλογικής μάχης.

Η θητεία των ευρωβουλευτών είναι 5ετής αλλά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι διάρκειας 2,5 χρόνων. Δηλαδή σε διάρκεια μίας θητείας της ευρωβουλής θα θητεύσουν δύο πρόεδροι.

Σύμφωνα με άρθρο του politico, αυτή η ερχόμενη εκλογική διαδικασία είναι αρκετά «ανοιχτή» καθώς η πανδημία, οι εκλογές στη Γερμανία και κάποιες μετακινήσεις του πολιτικού προσωπικού έχουν διαμορφώσει ένα ρευστό και δύσκολα προβλέψιμο πολιτικό πεδίο.

Κοινώς τα πολιτικά προγνωστικά είναι αρκετά θολά σε μια εκλογική μάχη που παραδοσιακά είναι σχετικά προβλέψιμη.

Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις εξελίξεις όμως, οι εκτιμήσεις μπορεί να πέσουν έξω.

Όποιος κερδίσει τη μάχη θα πρέπει να διαχειριστεί μια κατακερματισμένη βουλή μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

Καταλύτης το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Οι γερμανικές εκλογές, όπως σημειώνει το Politico, έφεραν μια σημαντική αλλαγή στον πολιτικό συσχετισμό. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προσφέρουν ένα επιπλέον όπλο στους ευρωπαίους σοσιαλιστές να στηριχτεί υποψήφιος ξανά από τη δικιά τους παράταξη.

Αφού πλέον και η σημαντικότερη οικονομία στην ΕΕ ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό παράδειγμα, εκλογικά αν και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι 4 πιθανοί υποψήφιοι

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποιος την υποψηφιότητά του αλλά η πολιτική κινητικότητα είναι παρούσα. Αυτοί είναι οι 4 υποψήφιοι που βλέπει το Politico να δίνουν τη μάχη της προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα: Σασόλι, Μετσόλα, Ντε Λάνγκε, Γκονθαλες Πόνς

Σασόλι- H «safe» επιλογή

Είναι κοινό μυστικό ότι ο παρών πρόεδρος, Νταβίντ Σασόλι, θα δηλώσει ξανά υποψηφιότητα. Ο Ιταλός δημοσιογράφος και σοσιαλδημοκράτης επιλέχθηκε να καλύψει τα δυόμιση πρώτα χρόνια της προεδρίας το 2019 με τον συμβιβασμό να θέτει το Μάνφρεντ Βέμπερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-- η ισχυρότερη πολιτική ομάδα) διάδοχό του. 

Αλλά ο ίδιος πλέον εκούσια απέκλεισε αυτήν την προοπτική επιλέγοντας να τεθεί επικεφαλής της ευρωπαϊκής του παράταξης.

Το Politico σημειώνει ότι με αυτήν την κίνηση η άτυπη συμφωνία μεταξύ κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατών δεν ισχύει πλέον ενώ παράλληλα ο Σασόλι είναι και ελαφρώς «ριγμένος» αφού τη μισή του θητεία την έχει περάσει σε συνθήκες πανδημίας να προσπαθεί να διατηρεί ζωντανή και δυνατή πρακτικά τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Το σίγουρο είναι πως έχει «κλειδωμένη τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών αν δηλώσει υποψήφιος,

Ρομπέρτα Μετσόλα- Επιλογή «κοινής αποδοχής»

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, γνωστή σε εμάς καθώς είναι από τους βασικούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχουν ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, καλύπτει πολλά από τα «θέλω» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Προέρχεται από ουδέτερη χώρα, τη Μάλτα-το οποίο θεωρείται μειονέκτημα για κάποιους γιατί η Μάλτα διαθέτει μόλις έξι ευρωβουλευτές και είναι πολύ μικρή χώρα. Από την άλλη όμως το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τις «μεγάλες δυνάμεις» δίνει μια ευκαιρία για ευρεία αποδοχή.

Είναι γυναίκα, γεγονός που αποτελεί επιπλέον κίνητρο για τις πλευρές που επιθυμούν να προωθήσουν μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα του θεσμού.

Η «εικόνα» της Μετσόλα είναι μια χαρακτηριστική εικόνα μιας νέας σχετικά, μόλις 42 ετών, φιλόδοξης πολιτικού που στο πρόσωπό της μπορούν να συγκεραστούν πολλές πολιτικές δυνάμεις και απόψεις στην ΕΕ.

Εστέρ ντε Λάνγκε- Η έτερη υποψήφια

Η έτερη γυναίκα υποψήφια έχει συνδέσει το όνομά της με την στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση. Η 46χρονη Ολλανδή ευρωβουλευτής προέρχεται κι αυτή από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έγινε μάλιστα και διάσημη για τη «συνδικαλιστική» της δράση στο ευρωκοινοβούλιο, διεκδικώντας και κερδίζοντας την παροχή γονικής άδειας για τους ευρωβουλευτές. 

Το Politico σημειώνει όμως ότι είναι μια πιο συντηρητική και ίσως λιγότερο αποδεκτή από τους σοσιαλδημοκράτες επιλογή, σε σχέση με τη Μετσόλα, παραδείγματος χάριν.

Γκονθάλες Πονς Εστέμπαν- Ο Νο2 του ΕΛΚ

Ο τελευταίος υποψήφιος προέρχεται κι αυτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πρόκειται για τον Ισπανό ευρωβουλευτή Γκονθάλες Πονς Εστέμπαν.

Αν και στο Politico έχει δηλώσει ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να δώσει τη μάχη της προεδρίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο. Είναι από τους πιο διάσημους και επιβλητικούς ευρωβουλευτές που ξεχώρισε με τις φλογερές του δηλώσεις προς του Βρετανούς για το «λάθος» τους να αποχωρήσουν από την Ένωση. 

Θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς στο ΕΛΚ και θεωρείται το Νο2 πίσω από τον Βέμπερ. Αποτελεί όμως επιλογή που θα δυσκολέψει τον πολυπόθητο συμβιβασμό, σύμφωνα με το Politico.

Με αυτούς τους υποψήφιους φαίνεται μέχρι στιγμής πως θα δοθεί η μάχη για την επερχόμενη εκλογή προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να υποτιμάμε τις δυνατότητες του Ευρωκοινοβουλίου αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αν και πολλές φορές φλύαρο και αργό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο τελικός κριτής και νομοθέτης της ΕΕ. 

Ο πρόεδρός του μπορεί να επηρεάσει στο τέλος πολλά στα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά πράγματα. Μένει να δούμε τα επόμενο διάστημα πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι.

epirusblog.gr
5 of 5
Πλησιάζουν οι εκλογές για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου- Οι 4 πιθανοί υποψήφιοι
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1186202474178293795
item