ΗΠΑ: Πίεση Μπάιντεν σε Δημοκρατικούς για τη χρηματοδότηση του «πακέτου» των 1+3,5 τρισ.$

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υψηλόβαθμοι βοηθοί του άσκησαν χθες, Τρίτη, πιέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα για τη χρηματοδότηση όχι μόνο της αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και της ευρύτερης ατζέντας των μεγάλων κοινωνικών δαπανών, καθώς οι συνομιλίες για τα δύο νομοσχέδια έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε ιδιωτικά με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών Δημοκρατικών γερουσιαστών Κίρστεν Σίνεμα και Τζο Μάντσιν, που έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για το οικονομικό μέγεθος των δαπανών στα νομοσχέδια που τελούν υπό εξέταση.

Οι συζητήσεις αυτές στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκαν ενώ στο Κογκρέσο δίνεται μάχη για την ψήφιση του νομοσχεδίου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση δρόμων, γεφυρών και αγωγών, που έχει την υποστήριξη μερικών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όπως επίσης και του ξεχωριστού νομοσχεδίου που προβλέπει τη διάθεση 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη φροντίδα των παιδιών, τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και τη στέγαση.

«Βρισκόμαστε σε καθοριστική στιγμή»

Η Τζεν Ψάκι, υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μία συνάντηση με την Σίνεμα, η οποία έληξε χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, ότι οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές «έχουν συμφωνήσει ότι βρισκόμαστε σε μία καθοριστική στιγμή».

Οι επικεφαλής στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου προσπάθησαν να αποκρούσει ανησυχίες των Δημοκρατικών αναφορικά με την απαιτούμενη πολιτική υποστήριξη για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, όπως επίσης και ενός πλαισίου μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προφυλαχθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το ενδεχόμενο μιας μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της, αλλά και από ενδεχόμενη χρεοκοπία έναντι αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκπνέει αύριο, Πέμπτη, ενώ η επίσημη δυνατότητα δανεισμού της τερματίζεται στις 18 Οκτωβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται κατά του νομοσχεδίου

Μία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, από το ίδρυμα Peter G. Peterson Foundation, μία δεξαμενή σκέψης, εντόπισε διακομματική υποστήριξη για αρκετές από τις αυξήσεις φορολογίας που οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει προκειμένου να καλύψουν το οικονομικό κόστος του νομοσχεδίου των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επιβολή εισφορών στα έσοδα των εταιριών από το εξωτερικό, επισταμένη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS), αλλά και μία δέσμευση για την αύξηση της φορολογίας σε ανθρώπους με εισόδημα μεγαλύτερο των 400.000 δολαρίων το χρόνο.

Με την εξαίρεση μερικών Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία που κινούνται εκτός της κομματικής γραμμής για την υποστήριξη του νομοσχεδίου αναβάθμισης των υποδομών, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τάσσονται σε μεγάλο βαθμό κατά της ατζέντας δαπανών του Μπάιντεν, όπως επίσης και της αύξησης της οροφής χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των Δημοκρατικών

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί έχουν οριακές πλειοψηφίες τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ μεταξύ τους επικρατεί διχογνωμία για το πώς να χρησιμοποιήσουν την πολιτική αυτή εξουσία, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Αυτή η ασταθής πολιτική πραγματικότητα έχει αφήσει τον Μπάιντεν και τους πολιτικούς συμμάχους του στο Καπιτώλιο με την αποστολή να μεταπείσουν στην ουσία το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, για την υποστήριξη των δύο νομοσχεδίων.

Μερικοί Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου θα προτιμούσαν να υποστηρίξουν μόνο το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών.

«Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να προωθήσει το όραμα του»

«Θα ήταν μία παράβαση καθήκοντος για εμάς να οικοδομήσουμε τις υποδομές της Αμερικής χωρίς να το πράξουμε με τρόπο, που να αντιμετωπίζει ουσιαστικά την κλιματική κρίση», ανέφερε στους συναδέλφους της η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. 

«Για να το πράξουμε αυτό πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών (the Build Back Better Act). Καθώς σας γράφω, πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προωθήσει το όραμά του».

O πρόεδρος Μπάιντεν ακύρωσε μία προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη επίσκεψή του στο Σικάγο, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την προώθηση της νομοθετικής του ατζέντας, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Πίεση Μπάιντεν σε Δημοκρατικούς για τη χρηματοδότηση του «πακέτου» των 1+3,5 τρισ.$
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3690373125318271610
item