11η Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση από όσα τα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων 11η Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση από όσα τα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

11η Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση από όσα τα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων

Στα 20 χρόνια που πέρασαν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 67.000 αιτήσεις για αποζημίωση κατατέθηκαν στο αμερικανικό κράτος, εκ των οποίων 3.900 αφορούσαν στον θάνατο ανθρώπων που δεν έχασαν τη ζωή τους από αυτά καθεαυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, σε σύγκριση με τα θύματα της τριπλής τρομοκρατικής επίθεσης (στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού των απόρηττων εγγράφων της 11ης Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά, από τα οποία ίσως φωτιστούν άγνωστες πτυχές της επίθεσης.

Ποιους αφορούν οι αποζημιώσεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Οι περισσότερες αιτήσεις αποζημίωσης αφορούν σε ανθρώπους που εργάζονταν ή έμεναν γύρω από την περιοχή της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, η οποία πνίγηκε κυριολεκτικά από τοξικούς καπνούς και δεν καθάρισε παρά εβδομάδες αργότερα.

Περίπου οι μισές αιτήσεις, από τις 67.000 που κατατέθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν της επίθεσης αφορούσαν σε περιστατικά καρκίνου, όπως και 3.900 εξ αυτών που κατατέθηκαν εξ ονόματος κάποιου συγγενείς τους που δεν βρισκόταν στη ζωή.

«Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ατόμων των οποίων ο θάνατος φαίνεται να σχετίζεται με κάποια ασθένεια που συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των ανθρώπων που πέθαναν ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου» σημείωσε η Ρούπα Μπατατσάρια, υπεύθυνοι του ταμείου αποζημιώσεων.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου

Θυμίζουμε πως η πιο φονική τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, η οποία και άλλαξε τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι επιβάτες των αεροσκαφών που κατέλαβαν οι αεροπειρατές, αλλά και πολίτες που βρίσκονται μέσα στους Δίδυμους Πύργους που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου.

Το ταμείο αποζημιώσεων δημιουργήθηκε αρχικά για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες της τρομοκρατικής επίθεσης. 

Ωστόσο, το 2011, οι ΗΠΑ διεύρυναν τους δικαιούχους αποζημίωσης, έπειτα από περιστατικά καρκίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των πυροσβεστών και όσων εργάστηκαν για να απομακρύνουν τα μπάζα από το σημείο τις ημέρες που ακολούθησαν της επίθεσης.

Περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις

Μάλιστα, το 2019, αποφασίστηκε η παράταση λειτουργίας του ταμείου ως το 2090. Ακόμη και σήμερα, οι αιτήσεις για αποζημίωση είναι εκατοντάδες. Μόνο το 2021, 900 νέα αιτήματα κατατίθενται κάθε μήνα για ασθένειες που σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

«Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου συνεχίζεται» σχολίασε η υπεύθυνη του ταμείου.

Ως σήμερα, περισσότερες από 41.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν και έλαβαν κάποια αποζημίωση, εκ των οποίων 2.132 που αφορούσαν σε άτομα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Συνολικά το ταμείο έχει χορηγήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
11η Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση από όσα τα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6137185543661982736
Σχόλια
item