Γιάννενα: Mουσικοαφηγηματική Παράσταση Για Τη Ζωή Και Το Έργο Του Βασίλη Τσιτσάνη - «Γλυκοχαράζουν Τα Βουνά» ...Απόψε Στο Νησί

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων και η Μουσική και Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «ΕΞΑΥΔΑ» παρουσιάζουν την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 και ώρα 21:30, στο Νησί, τη μουσικοαφηγηματική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη «Γλυκοχαράζουν τα βουνά».


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Η μουσική και η θεατρική σκηνή του καλλιτεχνικού σωματείου ΕΞΑΥΔΑ, συνεχίζουν την καλοκαιρινή περιοδεία με την μουσικοαφηγηματική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη «Γλυκοχαράζουν τα βουνά».


«Ο Τσιτσάνης βρήκε ένα τραγούδι χασικλίδικο, μόρτικο, περιφρονημένο. Το βρήκε στο στόμα των φυλακισμένων και των κακούργων, στα τσογλάνια της αγοράς και του λιμανιού.


Πέταξε την αργκό και τους ιδιωματισμούς, έκοψε τα πολλά στριφογυρίσματα και τα τούρκικα μοτίβα, πλούτισε τα θέματα του με κοινωνικά στοιχεία και το ΄κανε ν΄αγκαλιάσει τα μεράκια και τα ντέρτια της ελληνικής ψυχής.


Τραγούδησε τους καημούς της φτωχογειτονιάς, του σπιτιού, της φάμπρικας, της εργατιάς, του πονεμένου έρωτα, της ταβέρνας, με στίχους και μοτίβα, που τους έδωσε μια λεπτή ευγένεια και μία μελαγχολική διάθεση.


Σήμερα το τραγούδι του Τσιτσάνη συγκινεί εξίσου πόλεις και χωριά, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, μικρούς και μεγάλους. Ύστερα, βέβαια, ήρθαν κι άλλοι και βάδισαν στο δρόμο εκείνου, με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.


Ο Τσιτσάνης όμως θα μείνει ο φωτεινός κι αξεπέραστος δημιουργός της «Συννεφιασμένης Κυριακής», που με την τέχνη του έκανε το ρεμπέτικο πιο ελληνικό, πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο…..» Ντίνος Χριστιανόπουλος


Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πρέντζας

Σκηνικά: ΕΞΑΥΔΑ

Ηχοληψία-Φωτισμοί: Νίκος Γούλας-Νεκταρία Λαμπράκη

Τραγούδι : Δημήτρης Γεωργούλης

Τραγούδι : Ηρώ Γκιζά

Μπουζούκι : Στέφανος Μπόγδος

Μπουζούκι : Γιώργος Καρακώστας

Ακορντεόν : Αφροδίτη Τσιγάρα

Κιθάρα : Χάρης Πρέντζας

Παίζουν-αφηγούνται:

Ταβερνιάρης : Παναγιώτης Κόρδας

Μελετητής του λαϊκού τραγουδιού : Κωστής Φαρμάκης

Κυριακή 8/8 Καλέντζι, Δ. Βορείων Τζουμέρκων

Δευτέρα 9/8 Πράμαντα, Δ. Βορείων Τζουμέρκων

Τρίτη 10/8 Ζωτικό, Δ. Δωδώνης

Τετάρτη 11/8 Νησί, Δ. Ιωαννιτών


Ευχαριστούμε τα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων Δωδώνης, Βορείων Τζουμέρκων, Ιωαννιτών και Ζίτσας υπό την αιγίδα και την φιλοξενία των οποίων, πραγματοποιείται η παράσταση.


Είσοδος ελεύθερη
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Mουσικοαφηγηματική Παράσταση Για Τη Ζωή Και Το Έργο Του Βασίλη Τσιτσάνη - «Γλυκοχαράζουν Τα Βουνά» ...Απόψε Στο Νησί
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 909445408935747883
item