Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με τις ΗΠΑ σε εξέλιξη-Mήνυμα στην Άγκυρα Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με τις ΗΠΑ σε εξέλιξη-Mήνυμα στην Άγκυρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με τις ΗΠΑ σε εξέλιξη-Mήνυμα στην Άγκυρα

Με την Τουρκία να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα κάνοντας το μαύρο άσπρο, η Ελλάδα ατσαλώνει τις συμμαχίες της.

Την ώρα που ο Ακάρ κατηγορούσε την Αθήνα για προκλητικότητα και για παρανομίες ξεκινούσε μια ακόμα άσκηση-μήνυμα Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πρόκειται για την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που έχει να κάνει με διενέργεια διάφορων απαιτητικών σεναρίων των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι δραστηριότητες της άσκησης ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Αυγούστου.

Σε πρώτη φάση έχει δεσμευτεί περιοχή στο Σαρωνικό όπου θα διεξαχθούν μεταξύ άλλων και ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Η περιοχή είναι δεσμευμένη με σχετική ΝΟΤΑΜ για τις 11 Αυγούστου.

Στην συνέχεια και προς το τέλος της άσκησης, σενάριά της θα διεξαχθούν στο Λιτόχωρο όπου ούτως ή άλλως υπάρχει πλέον μόνιμη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων.

Να θυμίσουμε πως το 2020 για την αντίστοιχη Μέγας Αλέξανδρος το ΓΕΕΘΑ είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020 έλαβε χώρα η τελική φάση της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020», η οποία περιελάμβανε αποβατική ενέργεια στη νήσο Σκύρο με υποστήριξη ιπταμένων μέσων. Η σχεδίαση και η εκτέλεσή της πραγματοποιήθηκαν από πολυεθνικό επιτελείο Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών Αξιωματικών.

Η άσκηση διεξάγεται από 27 Ιανουαρίου έως και 08 Φεβρουαρίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, εντός FIR Αθηνών. Επικεντρώνεται στη διεξαγωγή αμφίβιων επιχειρήσεων και σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των ΕΔ.

Από Ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς όπως Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών, Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Αεροπορίας Στρατού, Ναυτικές Μονάδες (Φρεγάτες, Αρματαγωγά, Ελικόπτερα) και ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η Γαλλία συμμετέχει με δυνάμεις Πεζοναυτών, Ελικόπτερα και το LHD DIXMUDE, ενώ οι ΗΠΑ με δυνάμεις Πεζοναυτών και Αεροπορίας Στρατού.

Στο πλαίσιο της άσκησης, εκτελείται συνεκπαίδευση των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών επί ρεαλιστικής βάσης, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει βολές όπλων ευθυτενούς και καμπύλης τροχιάς, βολές Ελικοπτέρων, άλματα ελευθέρας πτώσης και διαδικασίες αεροπορικής υποστήριξης.»

Αν μη τι άλλο με την άσκηση αυτή αλλά και όσα έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο πως για τους Aμερικανούς η Ελλάδα είναι ο «πυλώνας σταθερότητας» που επιθυμούν στην περιοχή και δεν θα ήθελαν να τον δουν να «αποσταθεροποιείται».

Ανοιχτό παραμένει αν θα συμμετάσχουν και φέτος και οι Γαλλικές δυνάμεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με τις ΗΠΑ σε εξέλιξη-Mήνυμα στην Άγκυρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3144688561513870756
Σχόλια
item