Προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Ανατ. Μεσόγειο - Στον ''αέρα'' τα σχέδια των ισλαμιστών του Ερντογάν - Έρχεται ολοταχώς ο East Med

Ηχηρή "σφαλιάρα" ΗΠΑ σε Άγκυρα για την Α.Μεσόγειο

ΟΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση με την επωνυμία «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στη θάλασσα».

 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) θα «καταδικαστεί σθεναρά» εάν χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση συγκρούσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει στη Μεσόγειο".

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Μπλίνκεν για την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, σε συνεργασία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια.

Στη συνάντηση με τίτλο "Προστασία της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας στη Θάλασσα", στην οποία συμμετείχαν  ΗΠΑ και Γαλλία, διεξήχθησαν συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα ανάγκη εφαρμογής και συμμόρφωσης με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Χθες υπενθυμίζουμε ότι 25 Αμερικανοί Γερουσιαστές, μεταξύ αυτών οι David Cicilline (D-RI) και Rep. Gus Bilirakis (R-FL) έκαναν μια δικομματική έκκληση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας drone στην Τουρκία, εν αναμονή επίσημης έρευνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των τουρκικών προγραμμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Καύκασο, τη Νότια Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο,σε  μια κίνηση που υποστηρίζεται έντονα από την Ελληνοαμερικανική Ένωση (HALC), την American Friends of Kurdistan, την Hindu American Foundation, In Defense of Christian , Middle East Forum και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως περιέχεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία καθορίζει το νομικό πλαίσιο. Οι ΗΠΑ καλούν σε όλες τις χώρες να το πράξουν. 

Πράξτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτή η συμφωνία εφαρμόστηκε για την ειρηνική επίλυση των αναδυόμενων προβλημάτων. 

Πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσουν ισότιμα ​​και καταδικάζουμε ενέργειες που επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης με τη χρήση βίας στη θάλασσα», είπε ο ίδιος..

Οι ΗΠΑ φέρονται, σύμφωνα με τον Seth Frantzman και την εφημερίδα Jerusalem Post, να δημιουργούν μια  “ασπίδα” κατά των τουρκικών πολιτικών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή,την Κεντρική Ασία, και κυρίως στην Α.Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα περί τους μήνες Νοέμβριο με Δεκέμβριο αναμένεται η επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η ExxonMobil θα είναι η πρώτη εταιρία που θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα προς τέλος του έτους. 

Θα ακολουθήσει η ΕΝΙ ΤΟΤΑL με την οποία η Κύπρος βρίσκεται επίσης σε διαβουλεύσεις, επομένως οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Άγκυρα δεν είναι ''εν κενώ'', αλλά κομμάτι μιας γενικότερης στρατηγικής απέναντι στις αυθαιρεσίες του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά προμηνύουν αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν με πρωτόγνωρες μεθόδους, και σίγουρα αποτελούν ευχάριστες ειδήσεις για Ελλάδα και Κύπρο. Μένει όμως να τις διαπιστώσουμε στην πράξη, κάτι όμως που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει και πολύ.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Ανατ. Μεσόγειο - Στον ''αέρα'' τα σχέδια των ισλαμιστών του Ερντογάν - Έρχεται ολοταχώς ο East Med
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4178179135712741756
item