Συντάξεις: Δυνατότητα για σύνταξη σε οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ

Όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση πολλών οφειλετών του e-ΕΦΚΑ από την πρόσφατη διάταξη και την εγκύκλιο Τσακλόγλου – ορίζει την αύξηση των ορίων των οφειλών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το όριο του επιτρεπομένου ποσού οφειλών, για να μην μπλοκαριστεί η σύνταξη, είναι τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Όμως, σε περίπτωση οφειλής, σε περισσότερους από έναν ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς που εμπλέκονται στη συνταξιοδότηση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ.

Έτσι, η οφειλή που προκύπτει από εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, προστίθεται στο όριο των 20.000 ευρώ.

Η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσού οφειλών αφορά και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το ύψος των οφειλών προσδιορίζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Εάν η οφειλή είναι μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό. Η εξόφληση πρέπει να πραγματοποιείται εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής. \

Οταν το υπερβάλλον ποσό δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του.

Για τους οφειλέτες του ΟΓΑ, οι οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μέσω εξαγοράς δεν περιλαμβάνονται στο όριο των 6.000 ευρώ, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο οφειλών των 20.000.

epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις: Δυνατότητα για σύνταξη σε οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3341657423454709263
item