Πώς οι διακοπές ωφελούν την υγεία μας

Ευεργετικές φαίνεται πως είναι διακοπές για την υγεία σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμια των ΗΠΑ. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν, πως μια διακοπή από την καθημερινότητά σας, βοηθά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας, αλλά και για αρκετούς εβδομάδες μετά.

Είναι καλό αρχικά να συνειδητοποιήσουμε πώς όταν κάνουμε διάλειμμα δεν αποφεύγουμε τις ευθύνες ή τις υποχρεώσεις μας αλλά πολύ περισσότερο φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα.

Ταυτόχρονα με τις διακοπές μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα επίπεδα άγχους, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η αύξησή του μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις.

Το σώμα είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται σε σύντομες «εκρήξεις» άγχους, αλλά όταν το άγχος παρατείνεται και η απόκριση στο άγχος προκαλείται επανειλημμένα και σε τακτική βάση, όπως μπορεί να συμβεί σε ένα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας, τότε εκδηλώνεται το χρόνιο άγχος, που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι, τα γαστρεντερικά προβήματα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από που «πηγάζουν» τα οφέλη των διακοπών;

Οι διακοπές ή ακόμα και τα πιο σύντομα διαλείμματα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μας παρέχουν την δυνατότητα αν όχι σωματικής κυρίως ψυχολογικής αποστασιοποίησης από την ρουτίνα που έχουμε διαμορφώσει.

Μας επιτρέπουν δηλαδή να χαλαρώσουμε και να δούμε το πρόγραμμά μας από μια διαφορετική οπτική γωνία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να δούμε τυχόν αστοχίες και να τις διορθώσουμε «επιστρέφοντας».

Ταυτόχρονα, αισθανόμαστε λιγότερο άγχος αφού πλέον δεν βρισκόμαστε στο στρεσογόνο περιβάλλον και είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τα πράγματα καλύτερα και με ψυχραιμία. Οι διακοπές «διακόπτουν» τον κύκλο του άγχους και μας προσφέρουν πολύτιμο χρόνο ώστε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας σωματικά αλλά και ψυχικά σε πιο υγιή επίπεδα.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς οι διακοπές ωφελούν την υγεία μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3205899636457774516
item