Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο αμερικανός αξιωματικός που έφυγε τελευταίος

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, ήταν ο αξιωματικός ο οποίος έφυγε τελευταίος από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που έφυγε από το Αφγανιστάν. Ο υποστράτηγος Chris Donahue επιβιβάζεται στο C-17 στις 30 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας την επιχείρηση στην Καμπούλ» έγραψε στο Twitter το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες, που απέμεναν στο Αφγανιστάν, αποχώρησαν χθες από τη χώρα, αφήνοντάς την στα χέρια των Ταλιμπάν, των εχθρών τους επί 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στον πιο μακροχρονιο πόλεμο των ΗΠΑ. Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.

Αφγανιστάν – Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Η ήττα των ΗΠΑ «μάθημα» για άλλους εισβολείς

Η ήττα των ΗΠΑ, ο στρατός των οποίων εγκατέλειψε το Αφγανιστάν χθες Τρίτη το βράδυ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, αποτελεί «μάθημα» για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», έκρινε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ και πρόσθεσε: «Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο».

epirusblog.gr
5 of 5
Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο αμερικανός αξιωματικός που έφυγε τελευταίος
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1817704320134101999
item