Επιτροπές της περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών στη Μεγαλόπολη Επιτροπές της περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών στη Μεγαλόπολη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Επιτροπές της περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών στη Μεγαλόπολη

Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν ήδη το έργο της καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Γορτυνία και Μεγαλόπολη, ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε πως πρόκειται για τρεις επιτροπές, όπου η πρώτη είναι αρμόδια για τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, η δεύτερη για τα σπίτια και τις υποδομές και η τρίτη για τις επιχειρήσεις».

Διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως «οι καταγραφές των ζημιών ξεκίνησαν ήδη από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου εκεί η φωτιά είναι σε ύφεση και θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές της Γορτυνίας».

Επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε σήμερα στην προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις στείλουμε άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί».

Ηλεκτροδότηση

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας».

Για την αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης διευκρίνισε ότι «ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης».

Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «η πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης».

Ωστόσο, «πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μιλώντας για την υποστήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, ο κ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε: «Λαμβάνουμε συνεχώς βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και σωματεία».

Αίτημα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Ειδικότερα, τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Επιτροπές της περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών στη Μεγαλόπολη
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4778987178358384446
Σχόλια
item