Σε μια εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου -Ποιες ομάδες θα αφορά

Τις αποφάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αναφορικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό ανακοίνωσε η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας το απόγευμα της Δευτέρας, η κα. Θεοδωρίδου, τόνισε πως η αναμνηστική δόση στοχεύει στα άτομα που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν επαρκή ανοσολογική ανταπόκριση έναντι του κορωνοϊού.

«Άλλος στόχος είναι η επανενεργοποίηση της ανταπόκρισης ώστε να ενεργοποιηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωσε με την πάροδο του χρόνου» σχολίασε η κα. Θεοδωρίδου.

Η αναμνηστική δόση, σημείωσε, βοηθά στο να μην είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο άτομα που λόγο ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση.

Με mRNA εμβόλια η αναμνηστική δόση

Σε πρόσφατη συνεδρίαση για το θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις βασικού εμβολιασμού, ενώ ο ίδιος τύπος σκευάσματος θα χορηγηθεί και για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσο για το Johnson & Johnson, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως αυτό έχει χορηγηθεί σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, επομένως όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Από την 1η Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Τέλος, ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. «Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους» είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Σε μια εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου -Ποιες ομάδες θα αφορά
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6026489602027713580
item