Έρχονται και πάλι οι Γάλλοι ανατολικά της Κρήτης - Άσκηση πυρός του Πολεμικού Ναυτικού

Αποκλειστικό Πενταπόσταγμα

Με την Τουρκία να προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα μήπως και σωθεί η φήμη του Ερντογαν που κατρακυλά ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών και της οικονομίας, η Αθήνα διατηρεί τις συμμαχίες της και είναι έτοιμη πάντα να αντιμετωπίσει μια επιδείνωση στο…«ήρεμο καλοκαίρι».

Ενδεικτικό του κλίματος έντασης που επιχειρεί να διατηρήσει η Τουρκία, είναι το δημοσίευμα της Μιλιέτ με το οποίο το τουρκικό βαθύ κράτος «καταγγέλλει» την Ελλάδα, λέγοντας ότι ψεύδεται ότι θέλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Τουρκία καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας στον οποίο προσέφυγε η Άγκυρα ζητώντας βοήθεια.

Κάτι που βέβαια είναι μακράν ψεύδος καθώς ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφέροντας πυροσβεστικά αεροσκάφη κάτι που ο τούρκος αξιωματούχος είχε απορρίψει…

Παράλληλα ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν χαρακτήρισε την προσφερόμενη βοήθεια από ορισμένες χώρες, ορισμένα κέντρα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών ως μια προσπάθεια που: «Ξεκίνησε με στόχο την αποδυνάμωση της ενότητας κράτους-έθνους».

Στον ίδιο άξονα δημιουργίας κλίματος έντασης ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο κατήγγειλε την Ελλάδα για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη και παραβίαση μέσω αυτής της διαδικασίας της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με όλο αυτό το κλίμα «ήρεμου καλοκαιριού» λοιπόν, η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που αναφέρει πως γαλλικά αεροσκάφη θα βρεθούν και πάλι στην περιοχή πετώντας μάλιστα μέχρι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

Πρόκειται για συγκεκριμένα για δύο ΝΟΤΑΜ, τις A2422/21 και A2421/21 οι οποίες αναφέρουν πως γαλλικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν εναέριους ανεφοδιασμούς σε δύο περιοχές δυτικά, νότια και ανατολικά της Κρήτης από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου.

Η ανατολική μάλιστα περιοχή συμπίπτει σε κάποιο σημείο με περιοχή που έχει δεσμευτεί για αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις 26 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένουν οι Έλληνες επιτελείς να δουν τι θα πράξει τελικώς η Τουρκία στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για ασκήσεις πυρός την Τρίτη, καθώς είχε αντιδράσει λέγοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεσμεύσει περιοχές εκεί μιας και η Άγκυρα ισχυρίζεται πως είναι δικής της δικαιοδοσίας…

Ειδικά περιμένουν να δουν αν θα κινηθεί προς την περιοχή η φρεγάτα του τουρκικού στόλου που κινείται στον ευρύτερο χώρο περιμένοντας μια κίνηση του ερευνητικού NAUTICAL GEO παρά το γεγονός πως η Ελλάδα περιόρισε προς το παρόν τον χώρο δράσης του.
















epirusblog.gr
5 of 5
Έρχονται και πάλι οι Γάλλοι ανατολικά της Κρήτης - Άσκηση πυρός του Πολεμικού Ναυτικού
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5606728592495333652
item