ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει για τους πυρόπληκτους – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν απαλλαγή

Για μία τριετία, δηλαδή για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών.

Ειδικά για φέτος όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Η εν λόγω διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ίδια πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η πλατφόρμα αυτή (arogi.gov.gr) αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις 18 Αυγούστου και σε αυτή θα εισέρχονται οι πυρόπληκτοι προκειμένου να υποβάλουν  αίτηση για να αποζημιωθούν. 

Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ (έντυπο Ε9 ) ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Σε πρώτη φάση, οι πληττόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Από τη στιγμή που υποβάλουν την αίτηση για να αποζημιωθούν, αυτομάτως ο ΕΝΦΙΑ θα μηδενίζει για το ακίνητο ή τα ακίνητα που θα έχουν υποστεί ζημίες.

Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ  θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση, για την έκδοση μηδενικού εκκαθαριστικού.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων για τα συγκεκριμένα ακίνητα. 

Στην περίπτωση που εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.

Για τα κτίσματα και αγροτεμάχια  που δεν έχουν πληγεί, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν «χτυπηθεί» από τις πυρκαγιές θα πληρώσουν κανονικά το φόρο.

Ποιοι θα έχουν πλήρη απαλλαγή

Οι κάτοικοι των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού που απαλλάσσονται πλήρως από το φετινό ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να υποβάλουν κάποια αίτηση καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Σημειώνεται ότι οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 

Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει για τους πυρόπληκτους – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν απαλλαγή
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1533081916565374524
item