Πώς να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν

Πολλοί πιστεύουν ότι το παρελθόν τους είναι που καθορίζει τη ζωή τους και τη μελλοντική πορεία τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το παρελθόν είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αλλά δεν έχει τόση δύναμη.

Ουσιαστικά, το παρελθόν έχει όση δύναμη του δώσεις εσύ.

Πώς θα απαλλαγείς από το παρελθόν

Συγχώρεσε τους άλλους.

Αν κάποιος σε έχει πληγώσει, είναι δύσκολο να τον συγχωρέσεις. Όμως, το να κρατάς κακία σε κάποιον είναι σαν να παίρνεις εσύ δηλητήριο και να περιμένεις να δηλητηριαστεί κάποιος άλλος. Το να συγχωρέσεις όσους σε πλήγωσαν θα σε οδηγήσει στο να συγχωρέσεις και τον εαυτό σου για τα λάθη του. 

Αν μπορέσεις να δεις τους άλλους ως ανθρώπινα όντα που κάνουν λάθη, θα νιώσεις το ίδιο και για σένα. Μη σκέφτεσαι ότι σε πλήγωσαν διότι εσύ το άξιζες με κάποιον τρόπο, αλλά σκέψου τι έχει οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο μίσος ή στην κακία. Ποιο ιστορικό τους έχει οδηγήσει στο να πληγώνουν τους άλλους.

Μίλησε για τα συναισθήματά σου.

Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας σε ένα πλαίσιο αποδοχής, μειώνεται η έντασή τους. Μπορούμε να βρούμε κάποιον που εμπιστευόμαστε ότι θα μας ακούσει χωρίς να μας κρίνει και να μιλήσουμε. Δε χρειάζεται να μας παρηγορήσει κανείς ούτε να μας κάνει να τα ξεχάσουμε ή να διασκεδάσουμε. 

Η έκφραση από μόνη της είναι ωφέλιμη. Λειτουργεί ανακουφιστικά, όπως το να ακού- με θλιμμένη μουσική όταν νιώθουμε θλίψη. Αν δεν έχουμε κάποιον να μιλήσουμε, μπορούμε να γράψουμε τι αισθανόμαστε. Είναι εξίσου ανακουφιστικό.

Απομακρύνσου από κάποιους ανθρώπους.

Αν υπάρχουν γύρω σου φίλοι ή γνωστοί που σε επικρίνουν και σου υπενθυμίζουν τα λάθη σου για να σε «συνετίσουν», φύγε όσο πιο γρήγορα μπορείς. Είναι ωφέλιμο να εκφράζεις το πώς νιώθεις, αλλά δεν είναι καθόλου ωφέλιμο να αναβιώνεις το παρελθόν σε ένα επικριτικό πλαίσιο.

Μην κατηγορείς τους άλλους.

Το να κατηγορούμε άλλους για το παρελθόν μας δε μας βοηθά να προχωρήσουμε. Απλά γκρινιάζουμε. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τι φταίει ή ποιος φταίει. Το θέμα είναι να αποδεχτούμε αυτό που έγινε και να προχωρήσουμε. Ότι έγινε έγινε! Δε χρειάζεται να αποδοθούν ευθύνες.

Βάλε στόχους για το μέλλον.

Το να ονειρεύεσαι το μέλλον είναι απόλυτα ασυμβίβαστο με το να είσαι κολλημένος στο παρελθόν. Οπότε, άρχισε να κάνεις όνειρα και σχέδια για το μέλλον σου. 

Αποδέξου τις απώλειες, μέτρησε το τι έχεις τώρα και ξεκίνα από κει. Ονειρέψου να συνεχίσεις τις σπουδές σου, να βρεις μια καινούρια δουλειά, να ασχοληθείς με το χόμπι σου, να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση, να βρεις τον έρωτα της ζωής σου, να κάνεις ταξίδια. Και μη μείνεις μόνο στα όνειρα. Ξεκίνησε την υλοποίησή τους.

Βήμα βήμα και σιγά σιγά. Αν ονειρεύεσαι να πας κάποτε στο Θιβέτ, το πρώτο βήμα είναι το να βγεις από το σπίτι. Κάν’ το. Μετά σχεδίασε το επόμενο βήμα. 

Απόλαυσε και την ελάχιστη πρόοδο που θα κάνεις προς το στόχο σου και προχώρησε με πίστη και μεράκι. Δεν ξέρεις πότε θα πραγματοποιηθούν τα όνειρά σου, αλλά είναι σίγουρο ότι, αν δεν τα εγκαταλείψεις, δε θα σε εγκαταλείψουν κι αυτά. Και μη βιάζεσαι. Όταν βιαζόμαστε, χάνουμε την απόλαυση της πορείας.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6314274639034334847
item