Γιάννενα: Εντός Σεπτεμβρίου η απόφαση για τις δύο νέες άδειες πλωτών

Θέμα λίγων εβδομάδων φαίνεται πως είναι πλέον η χορήγηση δύο επιπλέον αδειών για πλωτά μέσα στην Παμβώτιδα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα που άνοιξε η διαδικασία της περιόδου 2011-2012 με την απόφαση χορήγησης τριών νέων αδειών, εκ των οποίων τελικά χορηγήθηκε μόνο η μία.

Μετά την απόφαση του Οκτωβρίου του 2020 από το περιφερειακό συμβούλιο για τη χορήγηση δύο νέων αδειών, σύμφωνα με την εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί, οι διαδικασίες δεν κινήθηκαν με την ταχύτητα που θα ανέμεναν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και κυρίως δύο ιδιοκτήτες πλοιαρίων που τα έχουν καθελκύσει από καιρό στην Παμβώτιδα.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση των δύο νέων αδειών πλωτών μέσων στην Παμβώτιδα που θα πραγματοποιούν συγκοινωνιακούς πλόες και θα ενταχθούν στην υφιστάμενη γραμμή Ιωάννινα- Νησί και αντίστροφα και σε όποια δρομολογιακή γραμμή δημιουργηθεί στο μέλλον, δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στον τοπικό τύπο, αν και από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας Ηπείρου ήταν έτοιμη έναν μήνα νωρίτερα. 

Και σίγουρα οι έξι μήνες που απαιτήθηκαν, δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στον χρόνο που απαιτήθηκε για την έγκριση νομιμότητας της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου και τον απαιτούμενο χρόνο για τον καθορισμό προδιαγραφών και κριτηρίων.

Στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας Ηπείρου κατατέθηκαν τέσσερις αιτήσεις, οι δύο από τους ιδιοκτήτες των πλοιαρίων που βρίσκονται στα νερά της λίμνης, και οι άλλες δύο επίσης από κατοίκους του Νησιού.

Αίτηση δεν έχει κατατεθεί, τελικά, από το Αστικό ΚΤΕΛ, που είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον να αναπτύξει συνδυασμένες συγκοινωνίες.

Η κατάθεση τεσσάρων αιτήσεων περιπλέκει, πάντως, την κατάσταση, καθώς υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να δημιουργήσει και αυτή η διαδικασία «πληγές», ανάλογες με αυτές της προηγούμενης περιόδου. 

Ειδικά αν οι άδειες δε δοθούν σε αυτούς που ήδη έχουν ρίξει εδώ και μια τριετία σχεδόν τα καραβάκια τους στην Παμβώτιδα, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που οι άλλες αιτήσεις αφορούν πλωτά με τεχνικά κριτήρια περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικά σε σχέση με τις μηχανές κίνησης.

Όπως έκανε γνωστό σε χθεσινές του δηλώσεις στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, η υπηρεσία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο καταρχήν της διοικητικής υπηρεσιακής επεξεργασίας των αιτήσεων και εν συνεχεία είναι εν μέρει έτοιμη η απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί τις αιτήσεις και θα εισηγηθεί εν τέλει στο αποφασιστικό όργανο ποιες θα προκριθούν σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία έχουν μπει από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Γοργόλης, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση και στο τελικό αυτό στάδιο, ωστόσο το απέδωσε στις θερινές διακοπές που ακολούθησαν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

«Επειδή η γνωμοδοτική επιτροπή είναι πολυμελής, είναι επτά μέλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και θέματα με τις άδειες και υπάρχουν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που δεν μπορούν να έρθουν. 

Στο τέλος αυτού του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο 100% από πληροφορίες που έχω από τη γραμματεία της Επιτροπής, ότι θα γίνει η συνεδρίαση. Η απόφαση για τη σύγκληση είναι ήδη έτοιμη. 

Το μόνο που λείπει είναι η ημερομηνία, να καταφέρουμε να βρεθούν όλα τα μέλη για να υπάρχει απαρτία», ανέφερε, λέγοντας ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και εκφράζοντας την πίστη ότι στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα και της γνωμοδοτικής επιτροπής.

Πηγή: agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εντός Σεπτεμβρίου η απόφαση για τις δύο νέες άδειες πλωτών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5204635703697390130
item