Ελένη Βαΐτσου: «Τους καταγγελλόμενους αξίζει να τους καταπιεί η λήθη»

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό ΕΓΩ η Ελένη Βαΐτσου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στον χώρο της υποκριτικής.

Η αγαπημένη ηθοποιός, η οποία μάλιστα φέτος έκανε ένα πέρασμα από την επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1, Ήλιος, εξήγησε πως ήταν πλέον καιρός να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια για συγκεκριμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Οι δηλώσεις της Ελένης Βαΐτσου για τις καταγγελίες

Πως σχολιάζεις τα όσα συνέβησαν στον καλλιτεχνικό χώρο με το #MeToo;

Καιρός ήταν.

Αντιμετώπισες στην καριέρα σου κάποιου είδους κακοποιητική συμπεριφορά;

Όχι, ευτυχώς δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο. Επίσης, ήξερα τι να αποφύγω και πως να κινηθώ. Βέβαια, δεν έχω πολλά χρόνια στον χώρο, ούτε έχω κάνει πολλές συνεργασίες. Παρόλα αυτά, είχαν φτάσει στα αυτιά μου μερικά περιστατικά.

Ελένη Βαΐτσου καταγγελίες

Πως αισθάνθηκες με όσα άκουσες; Πιστεύεις ότι η υποκριτική για εκείνους τους ανθρώπους τελείωσε;

Ήταν απίστευτα σοκαριστικά τα όσα διάβασα εκείνες τις ημέρες, παρόλο που δεν γνώριζα τους θύτες προσωπικά και δεν είχα συνεργαστεί μαζί τους. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πως φάνηκαν στους κοντινούς τους ανθρώπους. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η ζωή τους από εδώ και πέρα. 

Δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει πώς περνάνε πίσω από τα κάγκελα ή πώς είναι η ψυχολογία τους. Αξίζει να τους καταπιεί η λήθη. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως στο τέλος παίρνεις ότι σου αξίζει και πως δεν υπάρχει πλέον χώρος και ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές.

Συγκλονίζει η Φιλίτσα Καλογεράκου - «Μου είπε απροκάλυπτα και επί λέξει “θα μου κάτσεις"»

Μια εφ' όλη της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν” και τη Μαρία Σοφιανού παραχώρησε πρόσφατα η Φιλίτσα Καλογεράκου. Η ίδια μέσα σε όλα αναφέρθηκε στην σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί.

Η γνωστή ηθοποιός μάλιστα δήλωσε πως η άρνησή της να ενδώσει στις ορέξεις του ατόμου που την παρενόχλησε, είχε ως αποτέλεσμα να τις κλείσουν στο μέλλον πολλές πόρτες.

Έχετε αποκαλύψει ότι δεχτήκατε σεξουαλική παρενόχληση και μάλιστα πρόσφατα. Θα μας πείτε λίγο πώς έγιναν τα γεγονότα;

Ήθελα να ανεβάσω ένα έργο στο θέατρο και έκανα πολλά επαγγελματικά ραντεβού.

Συναντήθηκα με τον εν λόγω κύριο, για να του δώσω να διαβάσει το έργο και μου είπε απροκάλυπτα και επί λέξει “Θα μου κάτσεις, θα ξαναγράψω το έργο για να φαίνεται δικό μου και μετά θα το ανεβάσουμε”. Φυσικά του απάντησα όχι και μου είπε “αν δεν… δεν” και του ξαναείπα όχι.

Ωστόσο, επιλέξατε να μην αποκαλύψετε το όνομά του…

Ακολουθώ τις συμβουλές του δικηγόρου μου.

Ο εν λόγω άνθρωπος που σας έκανε αυτή τη χυδαία πρόταση, σας έκανε και κακό στη μετέπειτα πορεία σας. Τελικά του κάνατε μήνυση;

Το πρόβλημα, στη δική μου περίπτωση, δεν ήταν στιγμιαίο. Οι συνέπειες αυτής μου της άρνησης, μου κρατούσαν πόρτες κλειστές για χρόνια. Γι’ αυτό και κινούμαι προσεκτικά, ακολουθώντας τις ανάλογες νομικές οδηγίες.

Τον έχετε δει ξανά τον συγκεκριμένο άνθρωπο; Προσπάθησε έστω να σας ζητήσει μια συγγνώμη;

Δεν τον έχω ξαναδεί από τότε και όχι, δεν προσπάθησε ποτέ να ζητήσει συγγνώμη.

Θα θέλατε να ακούσετε μια συγγνώμη από εκείνον; Θα λύτρωνε την ψυχή σας;

Μια συγγνώμη, για μένα προσωπικά, είναι πολύ λίγη. Αυτό που θα με ικανοποιούσε πραγματικά, θα ήταν να μάθαινα ότι πλέον δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και δεν παίζει με το ψωμί κανενός συναδέλφου. Αλλά μια παροιμία λέει “πρώτα φεύγει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι”.

Πιστεύετε ότι μετά από τις καταγγελίες που έγιναν, θα σταματήσουν αυτά τα περιστατικά;

Όσο υπάρχουν ηθοποιοί και παραγωγοί που λένε ότι δεν ξέρουν τίποτα, ενώ αποδεδειγμένα ξέρουν, τότε πραγματικά δεν ξέρω αν θα σταματήσουν τέτοιες καταστάσεις.

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Γιατί κάνουν ότι δεν ξέρουν;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να υποθέσω ότι κάποιοι παραγωγοί θέλουν τους “πρωταγωνιστές” τους πίσω, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Ότι είναι της ίδιας νοοτροπίας;

Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που ρωτάνε «γιατί τώρα» και αμφισβητούν τις καταγγελίες;

Το ερώτημα δεν είναι γιατί τώρα τα είπαμε, το ερώτημα είναι γιατί μας ακούτε τώρα. Προσωπικά, τα έλεγα πριν γίνουν οι αποκαλύψεις της κας Μπεκατώρου κι όμως κανένας δεν άκουγε, κανένας δεν έδινε σημασία, αδιαφορία. 

Το πολύ-πολύ να γινότανε για μια μέρα θεματάκι στα sites. Κυριαρχούσε το “έτσι είναι αυτός ο χώρος, τι να κάνουμε”.

Γιατί λοιπόν πιστεύετε ότι τώρα σας ακούσαμε; Πώς σας κάνει να νιώθετε, που έστω και καθυστερημένα, όλο αυτό πήρε τον δρόμο που έπρεπε; Ανακούφιση;

Δεν ξέρω για ποιο λόγο μας ακούσατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ας μην ξεχνάμε ότι τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν μετά από 1 χρόνο καραντίνας, λόγω covid. 

Ίσως ο ψυχοσωματικός εγκλεισμός να έπαιξε τον ρόλο του για να ειπωθούν κάποια πράματα, χωρίς τον κίνδυνο του “ταμπού”. 

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον χώρο του θεάματος. Δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα του εκάστοτε ανθρώπου, έχει να κάνει με τον άνθρωπο καθαυτό. Απλά τώρα ελπίζω…


epirusblog.gr
5 of 5
Ελένη Βαΐτσου: «Τους καταγγελλόμενους αξίζει να τους καταπιεί η λήθη»
epirusblog.gr
5 of 5
show biz 7219763809277025604
item