Γιάννενα: Μια έκθεση με τοπικές γεύσεις και αρώματα Γιάννενα: Μια έκθεση με τοπικές γεύσεις και αρώματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μια έκθεση με τοπικές γεύσεις και αρώματα

Τη δυνατότητα να δουν, να γευτούν και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα έχουν όσοι επισκέπτονται την 1η έκθεση «Γνωρίζοντας τα τοπικά μας προϊόντα», που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, και συνεχίζεται έως και σήμερα το βράδυ στην πλατεία Μαβίλη.

Τις πύλες της έκθεσης πέρασαν εκατοντάδες Γιαννιώτες, αλλά και επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με 30 τοπικές επιχειρήσεις τυροκομικών, ζυμαρικών, μελιού, αλλαντικών, κρασιού, αβγών, αρωματικών φυτών κ.ά. 

Επίσης, στο τέλος της έκθεσης, υπήρχε μία κουζίνα, όπου επαγγελματίες σεφ μαγείρευαν και πρόσφεραν στο κοινό εδέσματα, χρησιμοποιώντας προϊόντα των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση, αλλά και προϊόντα των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου.

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η έκθεση να μεγαλώσει, φιλοξενώντας μεγαλύτερο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και να ταξιδέψει και εκτός Ιωαννίνων, με στόχο να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τα μοναδικά σε ποιότητα και γεύση τοπικά προϊόντα, αλλά και να υπάρξει η δυνατότητα εμπορικών συμφωνιών.

«Ελπίζω να γίνει μία θεσμική έκθεση, που πρέπει να την ταξιδέψουμε και σε άλλες περιοχές Ελλάδας και -γιατί όχι- στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, στη διάρκεια των εγκαινίων της 1ης έκθεσης τοπικών προϊόντων, και δήλωσε χαρούμενος που σε μία τόσο δύσκολη εποχή γίνεται αυτό το εγχείρημα, ευχαριστώντας τους εκθέτες.\

Το παρών στα εγκαίνια το βράδυ της Παρασκευής έδωσε και ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του σημείωσε πως το αγροδιατροφικό προϊόν θα είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου μαζί με το περιβάλλον και κάλεσε την κυβέρνηση και τους φορείς της αυτοδιοίκησης να στηρίξουν μικρές επιχειρήσεις να παράγουν ακόμη περισσότερα προϊόντα.

Η 1η έκθεση τοπικών προϊόντων πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου. 

Τη χαρά του για την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της περιφέρειας για σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και για την ενίσχυση της τυποποίησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια για δημιουργία Αγοράς Παραγωγών στις εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά. «Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια λαϊκή αγορά, αλλά μια αγορά τυποποιημένων προϊόντων της περιοχής. 

Θα ανοίγει μια φορά την εβδομάδα και θα ξέρουν οι επισκέπτες ότι εκεί θα βρίσκουν τοπικά προϊόντα», σημείωσε.

Παρών στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. «Τα τοπικά προϊόντα και η τοπική γαστρονομία προσδίδουν ταυτότητα σε έναν τόπο. 

Τα δικά μας προϊόντα είναι μοναδικά και βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, όπου υπάρχουν δραστήριες μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις με εξαιρετικά και διακεκριμένα προϊόντα.

Επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται σε νέους, φιλόδοξους και με ανήσυχο πνεύμα ανθρώπους, που φιλοδοξούν να κάνουν το επόμενο βήμα. 

Γι’ αυτό αποτελούν αναγκαιότητα οι συνέργειες για την προβολή τους εντός και εκτός συνόρων», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου η έκθεση να είναι πολλαπλάσια και ταξιδέψει σε πολλά μέρη.

Για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία έκανε λόγο σε δηλώσεις της η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και το επιχειρείν. 

«Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, έχει δράσει προς την κατεύθυνση της στήριξης τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης απονεμήθηκαν και τρία βραβεία νέας επιχειρηματικότητας, στην Ευτυχία Γεωργίου από την επιχείρηση «Φάρμα Μετσόβου», που παράγει προϊόντα από γάλα γαϊδούρας, στην Ελευθερία Μπούμπα από τα «Τυροκομικά Μετσόβου» και στον Χρήστο Τσαναδό από τα «Ζυμαρικά Σπανέλλη».

Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια έκθεση με τοπικές γεύσεις και αρώματα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5725196374625090488
Σχόλια
item