Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν: Βασανιστήρια, εκτελέσεις, απαγχονισμοί

Η εκδοχή «Ταλιμπάν 2.0» δεν πείθει - Τι αποκαλύπτει έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για βασανιστήρια και εκτελέσεις μειονοτήτων.

Μπορεί οι Ταλιμπάν να προσπαθούν να κάνουν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά τη νέα επικράτησή τους στο Αφγανιστάν προκειμένου να πείσουν τη Δύση ότι έχουν αφήσει πίσω τους την προηγούμενη περίοδο της κυριαρχίας τους στη χώρα και τις καταγγελίες για αγριότητες, η έρευνα, όμως, οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ότι κάθε άλλο παρά περί «Ταλιμπάν 2.0» (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιούν πολλά διεθνή ΜΜΕ για την δεύτερη περίοδο τους στη χώρα) πρόκειται.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας ομάδα Ταλιμπάν έσφαξε εννέα Χαζάρους (σ.σ. μια εθνική μειονότητα που αποτελεί το 9% του πληθυσμού στο Αφγανιστάν) στο χωριό Μουνταράκτ στην επαρχία Γκάζνι μετά την κατάληψή της τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με την οργάνωση έξι από τα θύματα πυροβολήθηκαν και τρία βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Ένας από τους βασανισμένους, μάλιστα, δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού με το μαντήλι του και αφού πρώτα του είχαν κόψει τους μύες των χεριών του.

«Οι άγριες δολοφονίες, που σημειώθηκαν στις 4-6 Ιουλίου, πιθανότατα αποτελούν ένα μικρό τμήμα των θανάτων που έχουν προκαλέσει οι Ταλιμπάν μέχρι σήμερα καθώς έχουν διακόψει τις επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα στις περιοχές που έχουν καταλάβει, προκειμένου να ελέγχουν τη ροή των φωτογραφιών και των βίντεο» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Πώς ξεκίνησε η σφαγή

Η διεθνής οργάνωση υποστηρίζει ότι μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και έλεγξε φωτογραφίες που αφορούσαν τη δολοφονία στο χωριό Μουνταράκτ. Εξιστορώντας τι συνέβη, η οργάνωση στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως όλα ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου όταν οι κάτοικοι του χωριού αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά καθώς εντείνονταν οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Επειδή, όμως, το φαγητό ήταν λίγο για τις 30 οικογένειες που κρύφτηκαν στα βουνά, την επόμενη ημέρα, 4 Ιουλίου, πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες επέστρεψαν στο χωριό για να συγκεντρώσουν προμήθειες διαπιστώνοντας ότι τα σπίτια τους είχαν λεηλατηθεί, με τους Ταλιμπάν να τους έχουν στήσει καρτέρι.

Τον έπνιξαν με το μαντήλι του

Πρώτος δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν ο 45χρονος Wahed Qaraman, Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, του έσπασαν τα πόδια και τα χέρια, τον πυροβόλησαν στο πόδι, του ξερίζωσαν τα μαλλιά και τον χτύπησαν στο πρόσωπο.

Δεύτερο θύμα ο 63χρονος Jaffar Rahimi τον οποίο Ταλιμπάν έδειραν ανηλεώς αφού βρήκαν χρήματα στην τσέπη του. Επειδή, δε, θεώρησαν ότι συνεργαζόταν με την κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν τον στραγγάλισαν με το μαντήλι του. 

Οι τρεις άνθρωποι που τον έθαψαν είπαν ότι η σορός του ήταν γεμάτη μελανιές και οι μύες του χεριού του κομμένοι.

Ο 40χρονος Sayed Abdul Hakim δέχθηκε αρχικά χτυπήματα με ξύλο και τους υποκόπανους όπλων ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα πριν οι Ταλιμπάν να τον πυροβολήσουν δύο φορές στα πόδια και δύο φορές στο στήθος και τελικά να πετάξουν το πτώμα του σε ένα χαντάκι.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στα στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι οι Ταλιμπάν όταν ρωτήθηκαν γιατί δολοφόνησαν τους ανθρώπους αυτούς, απάντησαν πως «όταν είναι η ώρα της σύγκρουσης, όλοι πεθαίνουν. Δεν έχει σημασία αν έχουν ή δεν έχουν όπλα. Είναι η ώρα του πολέμου».

Δεν σεβάστηκαν κανέναν

Νεκροί από τα πυρά Ταλιμπάν έπεσαν επίσης ο 65χρονος Ali Jan Tata που πυροβολήθηκε στο στήθος, ο 53χρονος Ghulam Rasool Reza που πυροβολήθηκε στον λαιμό και ο 23χρονος Zia Faqeer Shah ο οποίος είχε πυροβοληθεί τόσες πολλές φορές στο στήθος ώστε τελικά να θαφτεί σε κομμάτια

Νεκρός έπεσε, επίσης, ο 75χρονος Sayeed Ahmad, ο οποίος πίστευε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα τον πειράξουν λόγω της ηλικίας του αλλά τελικά εκτελέστηκε με δύο σφαίρες κατάστηθα, αλλά και ο 28χρονος Ζia Marefat, ο οποίος λόγω της κατάθλιψης που είχε δεν έφευγε από το χωριό αλλά όταν τελικά πείστηκε να το κάνει τον συνάντησαν οι Ταλιμπάν και τον δολοφόνησαν με μια σφαίρα στον κρόταφο.

Τελευταίο θύμα των Ταλιμπάν στη σφαγή αυτή, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, ο 45χρονος Karim Bakhsh Karimi ο οποίος εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι παρά το γεγονός ότι είχε ψυχιατρικά προβλήματα που ήταν εμφανή στη συμπεριφορά του.


epirusblog.gr
5 of 5
Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν: Βασανιστήρια, εκτελέσεις, απαγχονισμοί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 638180788425574156
item