Σύντομα στην Ελλάδα το νέο ΠΓΥ «Αίας», δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη Σύντομα στην Ελλάδα το νέο ΠΓΥ «Αίας», δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σύντομα στην Ελλάδα το νέο ΠΓΥ «Αίας», δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Λασκαρίδη, το νέο ΠΓΥ «Αίας», δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο το προσεχές χρονικό διάστημα και θα τεθεί άμεσα σε διαδικασία παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και ένταξής του ως κύρια μονάδα στον Στόλο. 

Πρόκειται για μια δωρεά μεγάλης επιχειρησιακής αξίας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, προσφέροντας στον Στόλο ένα τρίτο ΠΓΥ. Η τρίτη δωρεά, έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ «Ηρακλής» και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ «Άτλας Ι».

Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του πλοίου είναι εντυπωσιακά. Είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων. 

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ «Αίας» από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Πάνος Λασκαρίδης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα να του επιτρέπει η Πατρίδα να προσφέρει κατά τις δυνατότητές του και εύχεται στα πολεμικά μας πλοία και στα πληρώματά τους καλή δύναμη, ήρεμες θάλασσες και να έχουν πάντα τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη τους.

Η μέχρι τούδε επιχειρησιακή αξιοποίηση των ΠΓΥ «Άτλας Ι» και ΠΓΥ «Ηρακλής» υπήρξε καταλυτική και οι αποστολές τους αποτέλεσαν γέφυρα υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου μας, ενώ ανέλαβαν τακτικούς ρόλους και καθοριστικές αποστολές ως «επιχειρησιακά πολυεργαλεία». 

To τρίτο ΠΓΥ θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των έργων Διοικητικής Μέριμνας του ΠΝ και θα καταστήσει συμπαγή τη διαθεσιμότητα και την επιχειρησιακή εναλλαξιμότητα των εν λόγω μονάδων. 

Πόσω μάλλον που ο τύπος των εν λόγω πλοίων, στην πολεμική τους πλέον εκδοχή, απεδείχθη ότι είναι εξόχως επιδεκτικός στην ανάπτυξη καινοτόμων τακτικών και επιχειρησιακών σχεδιασμών.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύντομα στην Ελλάδα το νέο ΠΓΥ «Αίας», δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1853794089874133466
Σχόλια
item