Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμούς στις γυναίκες και τις διαδηλώσεις δήλωσε ότι έλαβε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Αν και η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τις εκτελέσεις, κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν.

Μάλιστα, έθεσε ως θεμελιώδη κόκκινη γραμμή τη μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν.

«Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. 

Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε η ίδια.

Φόβοι για τη ζωή τους εκφράζουν εκατομμύρια άνθρωποι

Ο Νασίρ Άχμεντ Αντίσα, ένας υψηλόβαθμος αφγανός διπλωμάτης της ανατραπείσας κυβέρνησης, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις ενέργειές τους και χαρακτήρισε «αβέβαιη και φρικτή» την κατάσταση με εκατομμύρια ανθρώπους να φοβούνται για τις ζωές τους.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα καθώς «οι Ταλιμπάν εξακολουθούν τις έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα».

«Ήδη καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμός καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα», αποφάνθηκαν.

Αυστηρότερο κείμενο ζητούν δυτικοί διπλωμάτες

Το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αντιθέτως, ζητεί από την Μπατσελέτ υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο κατά τη σύγκλισή του τον Μάρτιο του 2022 και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένης της «πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών» και των μειονοτήτων.

«Ελπίζαμε σε ένα αυστηρότερο κείμενο, είναι υπερβολικά μινιμαλιστικό και είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters καθώς συνεχίζονταν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ως προς το περιεχόμενο του κειμένου.

epirusblog.gr
5 of 5
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, καταγγέλλει ο ΟΗΕ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7157865866679671495
item