Αύξηση 3,5 δισ. στον τζίρο της αγοράς σε έναν μήνα -«Αλμα» 14,8 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο Αύξηση 3,5 δισ. στον τζίρο της αγοράς σε έναν μήνα -«Αλμα» 14,8 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αύξηση 3,5 δισ. στον τζίρο της αγοράς σε έναν μήνα -«Αλμα» 14,8 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο

Ενθαρρυντικά για τη συνέχεια είναι τα στοιχεία απ' όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,497 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο, όπου οι περιορισμοί λόγω Covid ήταν σαφώς πιο αισθητοί.

Αν συγκρίνει, μάλιστα, κανείς τον τζίρο του εφετινού Ιουνίου με τον αντίστοιχο περσινό, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων μπήκαν περίπου 4,3 δισ. ευρώ περισσότερα, δείγμα του ότι η έξοδος από την εφετινή καραντίνα «απελευθέρωσε» σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταναλωτές.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στο λιανικό-χονδρικό εμπόριο, ο τζίρος του Ιουνίου έφτασε στα 9,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τον Μάιο και περίπου 1,5 δισ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τη μάλλον «χλιαρή» αύξηση του τζίρου στο τουριστικό «πακέτο», δηλαδή σε καταλύματα και εστίαση, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο Ιούνιος δεν έκανε τη διαφορά σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όπου τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κάθετη άνοδο.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 492 εκατ. ευρώ, έναντι 206 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 142 εκατ. ευρώ τον περσινό Ιούνιο.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,5 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου -όπου αποτυπώνεται κατά βάση η απόδοση του ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα- παρουσίασαν υστέρηση 125 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η εικόνα από την αγορά δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί το οικονομικό επιτελείο. Η σύγκριση του β’ με το α’ τρίμηνο δείχνει ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων μπήκαν 14,821 δισ. ευρώ παραπάνω, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ στο εμπόριο. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η αύξηση του τζίρου είναι της τάξης των 17,811 δισ. ευρώ.

epirusblog.gr
5 of 5
Αύξηση 3,5 δισ. στον τζίρο της αγοράς σε έναν μήνα -«Αλμα» 14,8 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3245185708597299818
Σχόλια
item