Το σχέδιο κατά των εμπρηστών: Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί - Στη μάχη μυστικοί παρατηρητές, Στρατός

Σχέδιο αντιμετώπισης της δράσης εμπρηστών έχουν εκπονήσει από κοινού τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.

Ήδη η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 25 συλλήψεις εμπρηστών και 188 προσαγωγές. Εφεξής οι Αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τις περιοχές που απειλούνται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbomb.gr, συνολικά 1.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες θα περιπολούν όλο το 24ωρο στην Αττική (250 άντρες ανά βάρδια).

Ανάμεσά τους άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ και αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει οριστεί ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος φέρει την ευθύνη για το σχεδιασμό και το συντονισμό της επιχείρησης. Το γεγονός ότι ορίστηκε ανώτατος αξιωματικός για να επιτηρεί τη δράση είναι ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στην επιχείρηση.

Το σχέδιο προβλέπει ζώνες ασφαλείας (περιοχές υψηλού κινδύνου), οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο. 

Στόχος της έντασης της παρουσίας αστυνομικών στις πληττόμενες περιοχές και στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεν είναι μόνο η αποτροπή τυχόν δράσης εμπρηστών αλλά και η αποτροπή δράσης ατόμων που επιχειρούν να κάνουν πλιάτσικο σε σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί καταστροφές και παραμένουν ακατοίκητα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει την παρουσία «παρατηρητών» στις περιοχές όπου μαίνονται πύρινα μέτωπα και στις περιοχές που έχουν καεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μυστικούς αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι καλούνται να παρατηρούν ύποπτες κινήσεις και να ενημερώνουν το επιχειρησιακό κέντρο.

Τα κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί –στα οποία θα συμμετέχουν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- θα περιπολούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε ισχύ για τουλάχιστον εφτά ημέρες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία που έχει την κεντρική εικόνα για ό,τι συμβαίνει.

«Θα ανάβουν φάρους και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αρχικά θέλουμε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και φυσικά στη συνέχεια να επέμβουν όπου χρειαστεί. 

Απλώνεται ένα δίχτυ ασφαλείας σε μία κρίσιμη περίοδο. Το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς παραμένει μεγάλος», λέει αστυνομική πηγή.

Σημειώνεται ότι από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. 

Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι τρεις για εμπρησμό κατ' εξακολούθηση. 

Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

epirusblog.gr
5 of 5
Το σχέδιο κατά των εμπρηστών: Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί - Στη μάχη μυστικοί παρατηρητές, Στρατός
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1295542240048697148
item