Ελληνικό Οπλικό Σύστημα «HELW» (High Energy Laser Weapon) κατά των Τουρκικών Drone στην ¨» DEFEA 202″

Ένα Επαναστατικό Οπλικό  σύστημα στον τομέα των ενεργειακών όπλων παρουσιάζει στην έκθεση DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία Soukos Robots.

Πρόκειται για τον καρπό ενός προγράμματος στο οποίο εργάζεται η εταιρεία την τελευταία πενταετία, με σκοπό την διάθεσή του για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και εφαρμογές πολιτικής άμυνας.

Η Soukos Robots ερευνά και κατασκευάζει αμυντικά συστήματα για στρατιωτικές αποστολές και πολιτική άμυνα σε όλο τον κόσμο. Κατά την εταιρεία, τα ενεργειακά όπλα όπως το Όπλο Λέιζερ Υψηλής Ενεργείας (High Energy Laser Weapon) που ανέπτυξε, υπόσχονται να παρέχουν επαναστατικές δυνατότητες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία κατευθυνόμενης ενέργειας, επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και αποθήκευση στόχων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drone), πυραύλων, ελικοπτέρων, μικρών και μεγάλων σκαφών θαλάσσης.

Τα drones αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο απειλής που απαιτεί την εξέταση νέων λύσεων, πέρα από τα συμβατικής αντίληψης οπλικά συστήματα.

Σε πρόσφατα περιστατικά, μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποχρέωσαν σε διακοπή εκδηλώσεις υψηλού προφίλ ενώ πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί να πετούν πάνω από προστατευμένες τοποθεσίες.

Τα εξαιρετικής ακρίβειας και κλιμακούμενα οπλικά συστήματα λέιζερ, θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία σε σημαντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες όσο και σε κρίσιμες υποδομές.

Από πλευράς απαιτήσεων του συστήματος, αναφέρονται τα εξής:

Ταχύτητα: Η ενέργεια μεταφέρεται στον στόχο μέσω μιας έντονης δέσμης η οποία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός.

Ευελιξία: Δεν επηρεάζεται από την βαρύτητα. Λόγω της ικανότητας αυτής, το HELW μπορεί εύκολα να εμπλέκει και να εξουδετερώσει στόχους οι οποίοι επιχειρούν να επιτεθούν με μεγάλη ταχύτητα και απότομους ελιγμούς.

Ακρίβεια: Το HELW είναι ένα όπλο το οποίο βασίζεται στην μεγάλη του ακρίβεια, καθώς η ακτίνα λέιζερ μπορεί να εστιάσει σε έναν στόχο και να τον καταστρέψει σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Ικανότητες αποστολής: Το HELW έχει το πλεονέκτημα της ποικιλίας ενέργειας (ισχύς) που μεταφέρεται στον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τον έλεγχο και την μεταβλητότητα να μπορεί να φέρει εις πέρας θανατηφόρες ή μη αποστολές.

Κόστος: Τα λέιζερ έχουν χαμηλό κόστος ανά βολή, οπότε είναι και λογικό να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε αντικείμενα χαμηλού κόστους όπως drone.























Υποστήριξη: Το HELW έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών όπλων. Μπορεί να προσβάλει πολλούς στόχους σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειαστεί επαναγέμιση. Χρειάζεται μόνο ηλεκτρική ισχύ για να ενεργοποιήσει την δέσμη λέιζερ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν το HELW, είναι τα παρακάτω:

  • Ισχύς Λειτουργίας (Output Power): 100 kW
  • Τάση Λειτουργίας (Operational Voltage): 380-420 V
  • Συχνότητα Λειτουργίας (Operational Frequency): 50-60 Hz
  • Μήκος Κύματος Ακτινοβολίας (Wavelength): 9-11 μm
  • Ενεργειακή Απόδοση (Power Efficiency): 10-60%
  • Εμβέλεια (Effective Range): από 1 έως 5 km
  • Γωνία Ανύψωσης Κάθετης Πλατφόρμας (Elevation): -25 deg έως +85 deg
  • Ταχύτητα Ανύψωσης (Speed in Elevation): 50-115 deg/sec
  • Ακτίνα Περιστροφής (Traverse): 0-360 deg
  • Ταχύτητα Περιστροφής (Speed in Traverse): 70-115 deg/sec
  • Παθητική Ανίχνευση (Passive Detection): 25 km
  • Δυνατότητα Σταθεροποίησης (Stabilizer)

Κατά την Soukos Robots, το HELW είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από ανάλογες πλατφόρμες. 

Στις σχετικές δοκιμές το σύστημα έχει καταστρέψει στόχους διαφόρων ειδών και σε διάφορες αποστάσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνικό Οπλικό Σύστημα «HELW» (High Energy Laser Weapon) κατά των Τουρκικών Drone στην ¨» DEFEA 202″
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 488418794085870824
item