Άρτα: FRUTENCO - Το found του Νίκου Καραμούζη δημιουργεί έναν πρωταγωνιστή στα φρούτα της Άρτας Άρτα: FRUTENCO - Το found του Νίκου Καραμούζη δημιουργεί έναν πρωταγωνιστή στα φρούτα της Άρτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: FRUTENCO - Το found του Νίκου Καραμούζη δημιουργεί έναν πρωταγωνιστή στα φρούτα της Άρτας


Η επένδυση του SMERC, η μετεξέλιξη της Κrop, το μετοχικό κεφάλαιο των 3,26 εκατ. ευρώ και οι στόχοι για την συνέχεια...
Η Frutenco ΑΕ (FRUTENCO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ) ιδρύθηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες και όπως φαίνεται αποτελεί την σημαντική ελληνική εξαγωγική εταιρεία φρούτων, που έχει θεσει στοχο να δημιουργήσει το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap ("SMERC"), επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος της Grant Thornton και πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης.

Με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 3,26 εκατ ευρώ (3.266.200,00), σκοπός της «FRUTENCO Α.Ε. είναι:

α) η εισαγωγή, εξαγωγή, αγορά προς μεταπώληση, χονδρική πώληση, προμήθεια και εν γένει εμπορία τροφίμων, σιτηρών, δημητριακών, ιχθυρών, εμφιαλωμένου ύδατος και αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και κάθε άλλου εδώδιμου προϊόντος, ιδίως νωπών, κατεψυγμένων ή συντηρημένων φρούτων, λαχανικών και οπωροκηπευτικών, ελαιολάδου και βρώσιμων ελαίων, καρπών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, οίνου και μελιού και οποιουδήποτε αγροτικού προϊόντος,

β) η επεξεργασία, συντήρηση, συσκευασία ή και αποθήκευση των παραπάνω προϊόντων με σκοπό την μεταπώλησή τους ή την παροχή των σχετικών υπηρεσιών σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα,

γ) η αντιπροσώπευση οίκων του εσωτερικού ή εξωτερικού που παράγουν, επεξεργάζονται, συσκευάζουν ή εμπορεύονται τα παραπάνω προϊόντα, η πώληση προϊόντων τους και η παροχή σ’ αυτούς ή και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σχετικών υπηρεσιών, όπως π.χ. η εκπόνηση οικονομικοτεχνικών μελετών, έρευνα αγοράς, διαφήμιση, συσκευασία, συντήρηση, αποθήκευση, οργάνωση και διαχείριση προϊόντων προς εξαγωγή ή εισαγωγή,

δ) η αντιπροσώπευση οίκων του εσωτερικού ή εξωτερικού που κατασκευάζουν και πωλούν μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό σε σχέση με την παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση, συσκευασία ή και αποθήκευση των ανωτέρω ή και άλλων προϊόντων και η πώληση, επισκευή και συντήρηση τέτοιων μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Στην ουσία πρόκειται για την μετεξέλιξη της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων "Krop” («Κ. ΡΟΠΟΚΗΣ & ΣΤ. ΤΣΟΛΑΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ») με έδρα την Άρτα, στην οποία τα το fund απέκτησε στα τέλη Μαρτίου πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό 
Η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινιδίων. 
Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο και πλέον ενισχύεται με κεφάλαια και ρευστότητα για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς άλλων ομοειδών εταιρειών.

Βασικός μέτοχος της Frutenco είναι η «SMERemediumCap» με 2.200.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη, ενώ οι Κωσταντίνος Ροπόκης και Σταύρος Τσολάκος διαθέτουν ο καθένας από 500.100 μετοχές, έχοντας εισφέρει έκαστος 30% των ανηκόντων σε αυτούς μετοχές της Krop. 
Eπίσης μέτοχος με 66.000 μετοχές είναι ο Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος έχει την θέση του CEO της εταιρείας. Ο κ. Βαλαχής διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση του αγροτικού τομέα και έχει διατελέσει στο παρελθόν CEO, υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Andromeda.

Στο πρώτο ΔΣ της εταιρείας εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες συμμετέχουν και ο Κωνσταντίνος Καραφωτάκης, επι σειρά ετών επιτελικό στέλεχος του Οlympia Group, που ίδρυσε ο Πάνος Γερμανος, σε ρόλο Πρόεδρου, ο Νικόλαος Βουδούρης (Αντιπρόεδρος) και οι Νικόλαος Ζορμπάς και Ελισάβετ Γιούνη (Μέλη).

Αξίζει να σημειωθεί πως η SMERC έχει ανακοινώσει πως επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Η SMERC έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος της να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες και να "ξεκλειδώσει” την αξία και το πραγματικό δυναμικό των παραπάνω ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: Δημήτρης Τσουκαλάς/businessnews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: FRUTENCO - Το found του Νίκου Καραμούζη δημιουργεί έναν πρωταγωνιστή στα φρούτα της Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2071475881847452796
Σχόλια
item