Ηρθε η ώρα για το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους και την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές- Στο στόχαστρο η Ουγγαρία και η Πολωνία Ηρθε η ώρα για το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους και την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές- Στο στόχαστρο η Ουγγαρία και η Πολωνία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ηρθε η ώρα για το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους και την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές- Στο στόχαστρο η Ουγγαρία και η Πολωνία

Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απαίτησε δράση από το Συμβούλιο και την Επιτροπή ενάντια στη συνεχή επιδείνωση των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία, με αφορμή τα δικαιώματα των ΛΟΑΔΜΙ ατόμων, σε μια συζήτηση που οι τόνοι ανέβηκαν.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Άνσε Λογκάρ, εξ ονόματος της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, μίλησαν κατά της πρόσφατα εγκριθείσας νομοθεσίας στην Ουγγαρία. 

Επισήμαναν ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ και τόνισαν ότι το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ βάσει των Συνθηκών.

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν ενέργειες για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους και την ΕΕ συνολικά. 

Η έλλειψη συγκεκριμένης και αποφασιστικής δράσης, εν μέρει από την Κομισιόν, σχετικά με την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ, και ιδίως από το Συμβούλιο, το οποίο καθυστερεί στις διαδικασίες του άρθρου 7 (επιβολή συστάσεων και κυρώσεων για παραβίαση των αξιών της ΕΕ από κράτος-μέλος) για την Ουγγαρία και την Πολωνία, επέτρεψε αυτές τις επιθέσεις κατά των αξιών της ΕΕ, ανέφεραν. 

Πολλοί τόνισαν ότι αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί στη συνεχή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πολλαπλασιασμό τέτοιων πρακτικών.

Ορισμένοι τόνισαν ότι οι ουγγρικές και πολωνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτές τις επιθέσεις κατά των αξιών της ΕΕ για να καλύψουν τη διαφθορά και τις πολιτικές αποτυχίες.

Πολλοί ζήτησαν την προστασία των ΛΟΑΔΜΙ ατόμων, ειδικά εκείνων που είναι ανήλικοι, από τις δυνητικά ψυχολογικά και σωματικά καταστροφικές διώξεις που αντιμετωπίζουν. Οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια, με το πρόσχημα της νομοθεσίας κατά της παιδεραστίας, δεν πρέπει να παραμείνουν αναπάντητες, δήλωσαν.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τον νέο ουγγρικό νόμο και ότι εμπίπτει στην αποκλειστική εξουσία της κυβέρνησης να αποφασίζει για τέτοια θέματα. Κατηγορώντας την ΕΕ για διπλά πρότυπα, αρκετοί ομιλητές έκριναν ότι τα άτομα και οι οργανώσεις ΛΟΑΔΜΙ δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια στην Ουγγαρία και την Πολωνία και ότι το ζήτημα χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στην κυριαρχία των κρατών μελών που τηρούν τις «παραδοσιακές» ή «συντηρητικές» αξίες.

Η απόφαση, όπως φάνηκε τόσο από τη συζήτηση αλλά και συνολικά από τις εργασίες της ολομέλειας μέχρι τώρα, θα είναι καταδικαστική, από πλευράς των ευρωβουλευτών, καθώς η πλειοψηφία των τοποθετήσεων ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αύριο.


epirusblog.gr
5 of 5
Ηρθε η ώρα για το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους και την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές- Στο στόχαστρο η Ουγγαρία και η Πολωνία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5679984337791716195
Σχόλια
item