Γιάννενα: «Γρίφος» η φοιτητική στέγη! Ρευστό λόγω πανδημίας το τοπίο ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς Γιάννενα: «Γρίφος» η φοιτητική στέγη! Ρευστό λόγω πανδημίας το τοπίο ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Γρίφος» η φοιτητική στέγη! Ρευστό λόγω πανδημίας το τοπίο ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στον χώρο της φοιτητικής στέγης, όπου τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ρευστά ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, για την οποία κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί, αν και χθες η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι σχολεία και Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ζήτημα που αφορά άμεσα και εκατοντάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στα Γιάννενα, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και αν οι φοιτητές θα έρθουν στην πόλη ή θα κάνουν και το επόμενο εξάμηνο μαθήματα εξ αποστάσεως. 

Η προσφορά σπιτιών αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη, ακόμα και στο κέντρο, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» ο έμπειρος κτηματομεσίτης Νίκος Σολομωνίδης. 

Οι τιμές σ’ αυτό παραμένουν γενικά σταθερές, ενώ μειωμένες είναι όσον αφορά στις κατοικίες εκτός κέντρου, για ευνόητους λόγους.

Η ίδια εικόνα με την πρωτεύουσα της Ηπείρου επικρατεί πανελλαδικά, με εξαίρεση τις τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Πρώτες «κρούσεις»
Με την ανακοίνωση των βαθμών στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, οι Γιαννιώτες κτηματομεσίτες άρχισαν να δέχονται τις πρώτες «κρούσεις» από τους γονείς νέων φοιτητών που είναι σίγουροι λόγω βαθμολογίας ότι εισάγονται σε κάποιο τμήμα του εδώ Πανεπιστημίου, το οποίο έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή. Αναζητούν λοιπόν στέγη για τα παιδιά και πριν κλείσουν κάτι, επιδίδονται σε έρευνα αγοράς.

Ωστόσο, πολλοί είναι και εκείνοι που, υπολογίζοντας τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων «lockdowns», δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς, αλλά αποφασίζουν να κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα Πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων.

Αν μείνουν σπίτι...
Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντικές αλλαγές στην αναζήτηση φοιτητικών κατοικιών λόγω της τηλεκπαίδευσης που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας και στα Πανεπιστήμια.

Έτσι, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και τον ρυθμό του εμβολιασμού μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο που ξεκινάει το Πανεπιστημιακό έτος.

Αν, πάντως, δοθεί διά νόμου το δικαίωμα στους φοιτητές να μην πάνε στην πόλη όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουν ή έχουν εισαχθεί, αλλά να παρακολουθούν μαθήματα και να δίνουν εξετάσεις από απόσταση, οι επιπτώσεις για τα Γιάννενα θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. 

Όπως αναφέρει ο Ν. Σολομωνίδης, σε μία τέτοια περίπτωση σχεδόν 10.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σπίτι τους αντί να έρθουν και να μείνουν εδώ! Φυσικά, δεν έχει ψηφιστεί προς το παρόν τέτοιο νομοσχέδιο.

Πολλά διαθέσιμα
Όπως και να ‘χει, ενόψει νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τη μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν και πάλι τα διαμερίσματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη, ενώ πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών εκτός αυτής.

Αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σολομωνίδης, υπάρχουν διαθέσιμα μέσα στα Γιάννενα εξαιρετικά διαμερίσματα που σε άλλη συγκυρία δεν υπήρχε περίπτωση να είναι ξενοίκιαστα.

Αυτά θα είναι τα πρώτα που θα καλυφθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου το αργότερο. Πρόκειται για διαμερίσματα που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε κάθε απαίτηση.

Σταθερές οι τιμές
Εκείνο που «καίει» τις οικογένειες των φοιτητών είναι φυσικά οι τιμές των διαμερισμάτων. Στα Γιάννενα αυτές παραμένουν σταθερές σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές για τις κατοικίες του κέντρου, με εξαίρεση όσες έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα, όπου μπορεί να είναι λίγο πιο «τσιμπημένες». 

Και πάλι, τα συγκεκριμένα διαμερίσματα θα νοικιαστούν, αφού οι φοιτητές στις μέρες μας έχουν απαιτήσεις, γι’ αυτό και είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες οι οποίοι αυτό τον καιρό βελτιώνουν διαρκώς τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση.

Εκτός κέντρου, πάλι, οι τιμές στα διαμερίσματα έχουν πέσει αρκετά το τελευταίο διάστημα λόγω των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Σύμφωνα με τον Ν. Σολομωνίδη, σε περιφερειακές γειτονιές βρίσκει κανείς σπίτι καινούριο, σε πολλές περιπτώσεις επιπλωμένο και σε πολύ καλή τιμή!

Η εικόνα πανελλαδικά
Αυξητικές τάσεις στις τιμές της φοιτητικής στέγης καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου έχουν εισαχθεί πολλά Ηπειρωτόπουλα.

Σταθερές παραμένουν γενικά οι τιμές, εκτός από τα Γιάννενα και σε περιοχές όπως η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα στο «In.gr», οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές, με τις μεγαλύτερες να αφορούν Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στις top φοιτητικές περιοχές βάση των διαθέσιμων ακινήτων κυμαίνεται από 6% έως και 25% για διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Επίσης, στην Πάτρα που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τόσο το 2020, όσο και τη φετινή χρονιά καταγράφονται αυξήσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Γρίφος» η φοιτητική στέγη! Ρευστό λόγω πανδημίας το τοπίο ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7266981671307419234
Σχόλια
item