Σκυλακάκης: Τους επόμενους μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις Σκυλακάκης: Τους επόμενους μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σκυλακάκης: Τους επόμενους μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις

Καλύτερη από την αναμενόμενη είναι μέχρι στιγμής η εικόνα της οικονομίας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη«Τους επόμενους 6 με 8 μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις. Όλα αυτά μου δίνουν αισιοδοξία. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος είναι συνάρτηση και του τουρισμού, αν ο τουρισμός πάει στο 4,5% (όσον αφορά τα έσοδα) του ’19 και όχι στο 3,5%… Σίγουρα θα είμαστε αρκετά πάνω από το 3,6%. 

Ήδη στο α’ εξάμηνο φέτος έχουμε πάει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το 3,6%» τόνισε μιλώντας στον Σκάι. Όπως επισημαίνει το μέλος της κυβέρνησης, «η οικονομία ανακάμπτει, έχουμε χρήματα που έχουμε προγραμματίσει για τη στήριξή της. 

Τα έσοδα αυτή τη στιγμή σε σχέση με το σενάριο του μεσοπρόθεσμου με 3,6% ανάπτυξη είναι λίγο καλύτερα, είναι πιο κοντά στο σενάριο του προϋπολογισμού με 4,8% ανάπτυξη.

Δημοσιονομικά έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Αυτά τα δυο χρόνια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Έχουμε σημαντικά διαθέσιμα, αλλά πρέπει να τα διαχειριστούμε με προσοχή» όπως είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε και το θέμα του τουρισμού, έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν 15% πάνω τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019.

Έχουμε αύξηση κατανάλωσης πολύ σημαντική, οι κατασκευές έχουν πάρει «φωτιά». Γίνονται πολλές αγορές λόγω αποταμιεύσεων και μεγάλο κύμα επενδύσεων».

Σκυλακάκης: Τι είπε για εμβολιασμούς, φοροαπαλλαγές και Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «είχαμε καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό άρχισε να ανατρέπεται τις τελευταίες ημέρες, είχαμε αύξηση των ραντεβού

Εμάς η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και οικονομία κι αυτό θα κάνουμε, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα για αυτό το σκοπό σταδιακά. Το πράσινο πιστοποιητικό ήδη από τις 15 Ιουλίου με ένα τρόπο μπαίνει στην καθημερινότητα μας και θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο βαθμό που έχουμε πανδημία. 

Δε νοείται να προκαλέσουμε μείζονα καταστροφή στην οικονομία και στην κοινωνία όταν έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού. Δε νοείται να πάμε σε μέτρα lockdown όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και στο βαθμό που τα εμβόλια προστατεύουν. Εφόσον τα εμβόλια προστατεύουν δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο».

Αναφερόμενος σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία τόνισε ότι «κάνουμε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μια τελική ρύθμιση για να επανέλθουν οι άνθρωποι σε κανονικότητα με ρυθμισμένες υποχρεώσεις. 

Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει σε δυο εβδομάδες. «Κούρεμα υποχρεώσεων δεν υπάρχει στο τραπέζι. 

Όσον αφορά το σχέδιο για μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στους κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής, το είχαμε ετοιμάσει πριν την πανδημία είναι κομμάτι και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά κλάδους με χαμηλές ηλεκτρονικές συναλλαγές και υψηλή απώλεια ΦΠΑ.

Όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, είπε πως «όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, οι φοροαπαλλαγές που έχουμε κάνει θα φανούν πολύ περισσότερο. 

Θέλουμε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων αλλά πρέπει να δούμε πώς θα πάει η οικονομία φέτος το καλοκαίρι και πώς θα πάει και η πανδημία για να κάνουμε σχεδιασμό το 2022. Μέχρι και το 2022 δεν έχουμε μόνιμα μέτρα όλη η εικόνα των μόνιμων μέτρων θα έρθει από το ‘23 και μετά».

Ερωτηθείς για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι την άλλη Τρίτη θα υπάρξει η τελική έγκριση στο ECOFIN και τα χρήματα θα έρθουν μέχρι τέλος Αυγούστου. «Θα πάμε στη Βουλή μετά την έγκριση, και ήδη έχουμε βάλει πάνω από 10 έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί. 

Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων, το μεγάλο πρόγραμμα που είναι δάνεια με τόσο χαμηλό επιτόκιο που μέσω του χαμηλού

epirusblog.gr
5 of 5
Σκυλακάκης: Τους επόμενους μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4521877659392522258
Σχόλια
item