Άρτα: Αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην «Κόκκινη Εκκλησιά» Άρτα: Αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην «Κόκκινη Εκκλησιά» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην «Κόκκινη Εκκλησιά»

Στις 28 Ιουνίου 2021 κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μετέβη στο βυζαντινό ναό Γενέσιου της Θεοτόκου («Κόκκινη Εκκλησιά»), όπου πραγματοποίησε αυτοψία των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του μνημείου που διενεργούνται σύμφωνα με το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου στο εσωτερικό του. 

Ο φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και η υλοποίηση των έργων του γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία έχει και την γενικότερη επίβλεψη των έργων.

Ο ναός Γενεσίου Θεοτόκου, ή Κόκκινη Εκκλησιά, βρίσκεται κοντά στο Βουργαρέλι Άρτας. Κτίστηκε το 1293-1294 και τοιχογραφήθηκε το 1295-1296, σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το οποίο ιδρύθηκε από τους αδερφούς Θεόδωρο και Ιωάννη Τζιμισκή.

Οι τοιχογραφίες του, αν και σώζονται αποσπασματικά, παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την τέχνη, καθώς και τον κοινωνικό βίο και τις συνήθειες στην Άρτα και γενικότερα στο Δεσποτάτο της Ηπείρου κατά τον 13ο αι στην Άρτα και γενικότερα στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην «Κόκκινη Εκκλησιά»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3185986161155515076
Σχόλια
item