Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Ο κίνδυνος να πληρώσουν άδικα φόρους οι εργαζόμενοι

Σε αδυναμία να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, μέλη των οποίων βγήκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού που πρέπει να τη δηλώσουν φέτος στη δήλωση φόρου εισοδήματος

Εκ των πραγμάτων η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων  αποδεικνύεται ανεπαρκής και στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν δώσουν παράταση έως τέλος Αυγούστου ή και τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως σύσσωμη η αγορά και ο λογιστικός κόσμος έχουν ζητήσει.

Δεν είναι μόνον ότι καθυστέρησε όσο ποτέ άλλοτε η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων. Αιτία είναι ότι χωρίς υπαιτιότητα των πολιτών, το Κράτος δεν έχει ακόμα εκδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών για όσους βγήκαν σε αναστολή και ζούσαν με τα 534 ευρώ το μήνα.

Κοντεύει ενάμισης μήνας αφ’ ότου άνοιξε για τις δηλώσεις το Taxisnet (στις 27 Μαΐου) αλλά μέχρι και σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν του κωδικούς του Ε1, γιατί δεν έχουν λάβει καμία βεβαίωση για τα ακριβή ποσά που εισέπραξαν. 

Αλλά ούτε και γνωρίζουν το ΑΦΜ του φορέα που τους κατέβαλε (υπ. Εργασίας ή όποιος φορέας τα κατέβαλε στους λογαριασμούς τους το 2020). Πρακτικά αδυνατούν να δηλώσουν στον σχετικό κωδικό τα ποσά και τα στοιχεία που απαιτεί η εφορία.

Είναι ενδεικτικό ότι ως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1,5 εκατ. δηλώσεις Ε1, απομένουν να υποβληθούν 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις ως τις 27 Αυγούστου. Δηλαδή απαιτούνται 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα (και τα σαββατοκύριακα) στις περίπου 50 μέρες που απομένουν για να λήξει η διορία.

Διορία όμως που πέρυσι έληξε μάλιστα και 4 μέρες αργότερα (!) στις 31 Αυγούστου, παρότι  σαν σήμερα τέτοια μέρα είχαν υποβληθεί ήδη 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις μόλις 1,5 εκατομμύριο που έχουν ως τώρα υποβληθεί.

Η ελάχιστη παράταση που φαντάζει βέβαιο πως θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν  -όπως πέρυσι- μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου, αντί της Παρασκευής 27 Αυγούστου που έχει επισήμως ανακοινωθεί και ισχύει.

Στην πράξη όμως εξετάζεται μεγαλύτερη παράταση, μίας ή και δύο εβδομάδων επιπλέον ενδεχομένως, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σαν μία ελάχιστη διευκόλυνση προς τους λογιστές που σηκώνουν τεράστιο βάρος εδώ και ενάμισι χρόνο, όπως και στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν.

Εκτός όμως του ότι ακόμα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τις βεβαιώσεις αποδοχών για του κωδικούς 781-782, ζήτημα γεννάται και για όσους θέλουν και δικαιούνται να γλιτώσουν φόρο 3% με εφάπαξ εξόφληση, καθώς πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση μέσα σε 3 εβδομάδες, αλλά και να εξοφλήσουν εφάπαξ πριν τελειώσει ο Ιούλιος.

Ο Γρίφος του «781»

Ούτε από το Υπουργείο Εργασίας ούτε από τους εμπλεκόμενους φορείς έχει υπάρξει ενημέρωση πότε τελικά θα δουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι τα στοιχεία των απολαβών τους από το υπουργείο Εργασίας, ώστε στη συνέχεια να προσυμπληρωθούν και οι σχετικοί κωδικοί 781-782 του φετινού Ε1.

Αν και τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται σαν εισόδημα, καλύπτουν όμως τεκμήρια για τα οποία, λόγω ξαφνικής πτώσης των εισοδημάτων πέρυσι, όσοι εργαζόμενοι ζούσαν με τα 534 ευρώ το μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν άδικα φόρους ως μη όφειλαν, αν δεν τα καλύψουν με άλλους τρόπους (πχ ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών κλπ).

Για το πρόβλημα με τους κωδικούς αυτούς, η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει τα εξής:

  • οι κωδικοί 781-782 του εντύπου Ε1 αφορούν ποσά που δεν χαρακτηρίζονται «εισόδημα» για να φοροογηθούν και συμπληρώνονται προαιρετικά μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων
  • ποσά που έχουν καταβληθεί από τους φορείς του Δημοσίου (π.χ. υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού κλπ.) θα προσυμπληρωθούν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 αμέσως μόλις παραληφθούν τα σχετικά αρχεία.
  • έχουν ήδη αναρτηθεί ενημερωτικά αποδοχών και έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 781-782 στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myTAXISnet, για τα ποσά των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και καταβλήθηκαν μέσω της ίδιας της ΑΑΔΕ.
  • έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2020 ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Επιπλέον διευκρινίζεται:

  1. Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  2. Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω Covid -19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, αρκεί να γνωστοποιηθεί στη ΔΟΥ του φορολογουμένου, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης λόγω μη καταβολής του μισθώματος, ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων (με την έκθεση επίδοσης).

Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει πριν από την υποβολή της δήλωσης, με συστημένη επιστολή, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με κατάθεση αντιγράφων στη ΔΟΥ.

epirusblog.gr
5 of 5
Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Ο κίνδυνος να πληρώσουν άδικα φόρους οι εργαζόμενοι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5992155816560153758
item