Άρτα: Ολοκλήρωση μελετών για την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στο Κομπότι

Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά, εκφράζεται σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και αφορά την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στην περιοχή του Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά. 

Το προτεινόμενο έργο εντάσσεται στις δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην ΠΕ Άρτας.

Για το έργο αυτό έχει αποσταλεί επιστολή ενδιαφέροντος και προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων/νο Α. Καραμανλή, έτσι ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ενταχθεί το έργο στα επόμενα χρηματοδοτικά πλαίσια, πχ Ταμείο Ανάκαμψης, επόμενη Προγραμματική Περίοδος.

Οι παραπάνω επιστολές είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της τεχνικής προεργασίας που υπάρχει εδώ κι ένα χρόνο μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια περίπου, κάποιες μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε να καταστεί ώριμο. 

Το ενδεικτικό κοστολόγιο του έργου είναι περίπου 100 εκ. €. Τα αρδευτικά φράγματα εντάσσονται στη στρατηγική επιλογή - λογική της Κυβέρνησης για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη πνοή στις αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως της ελιάς και ιδιαίτερα στις περιοχές του Δήμου Νικ. Σκουφά. 

Θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής, την εισαγωγή στην καλλιέργεια περισσότερων αγροτικών εδαφών που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά και του μετριασμού των δυσμενών επιπτώσεων από την υφιστάμενη έλλειψη επαρκούς αρδευτικού νερού, στην ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Δευτερευόντως αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού θα περιοριστεί η χρήση των ιδιωτικών υδροληψιών και θα μειωθεί η υπεράντληση υπογείων υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα και ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των εδαφών.

Η δυναμική που θα αποκτήσει η εν λόγω περιοχή θα αποτελέσει αξιόλογο βήμα για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ενδεχομένως να προσελκύσει και επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα, στοιχείο που θα προσδώσει άλλη βαρύτητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ολοκλήρωση μελετών για την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στο Κομπότι
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4915667917670118072
item