Ήπειρος: Οι ιαματικές πηγές θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου - Του Κώστα Αγόρη Ήπειρος: Οι ιαματικές πηγές θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου - Του Κώστα Αγόρη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Οι ιαματικές πηγές θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου - Του Κώστα Αγόρη

Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι για την Ήπειρο οι ιαματικές της πηγές, οι οποίες με την κατάλληλη ανάδειξη, τον εκσυγχρονισμό και την προβολή μπορούν να την καταστήσουν προορισμό για επισκέπτες που αγαπούν τον τουρισμό ιαματικής θεραπείας και είναι πολλοί!

Ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Interreg τα ατμόλουτρα του Αμάραντου, τα Λουτρά Καβασίλων στην Κόνιτσα, ενώ ξεκινούν εργασίες και σε εκείνα της Πρέβεζας. 

Πρόκειται για σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 4,5 εκατ. ευρώ, μέσα από τα οποία θα προκύψουν σύγχρονες ιαματικές μονάδες, που θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, με ευεργετικά αποτελέσματα και στην απασχόληση.

Ειδικά δε ο Αμάραντος αναμένεται να επωφεληθεί ιδιαίτερα και από την βελτιωμένη επαρχιακή οδό η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση και θα κάνει πολύ ευκολότερη την οδική πρόσβαση στην περιοχή.

Αμάραντος - Καβάσιλα
Κανονικά λειτουργούν ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες τα μοναδικά στο είδος τους ιαματικά ατμόλουτρα στον ορεινό Αμάραντο της Κόνιτσας, με τήρηση φυσικά όλων των επιβαλλόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Ο ντόπιοι επαγγελματίες αναμένουν μάλιστα τη δημοπράτηση του έργου εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των ατμόλουτρων, το οποίο έχει ενταχθεί στο «Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 20» έπειτα από πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ για τον Αμάραντο, όπου θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη μονάδα ιαματικού τουρισμού, εφάμιλλη με αντίστοιχες της Ευρώπης, ενώ άλλα τόσα θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των λουτρών στα Καβάσιλα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι πηγές Αμάραντου όσο και εκείνες των Καβασίλων που επίσης ανήκουν στον Δήμο Κόνιτσας έχουν λάβει ήδη από το 2018 επίσημη πιστοποίηση από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού ως ιαματικές.

Πιο εύκολη πρόσβαση
Στο μεταξύ, πολύ σημαντική υπόθεση για τον Αμάραντο αποτελεί ο βελτιωμένος επαρχιακός δρόμος που κατασκευάζει η Περιφέρεια Ηπείρου, με την παράδοση του οποίου το ταξίδι προς τα λουτρά θα γίνει πιο σύντομο και πιο ασφαλές. 

Τα τεχνικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η τελική φάση των εργασιών που είναι ουσιαστικά η ασφαλτόστρωση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Αμάραντου και σε κοντινή απόσταση από τα Λουτρά δημιουργήθηκε αναρριχητικό πεδίο για τους λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ, ενώ πάνω από το χωριό έχει χαραχθεί βοτανικό μονοπάτι στο οποίο σύντομα θα τοποθετηθούν και πινακίδες που θα ενημερώνουν για τη χλωρίδα της περιοχής, η οποία διαθέτει πληθώρα βοτάνων όπως τσάι, θρούμπι, φασκόμηλο κλπ.

Τα Λουτρά Πρέβεζας
Σε τροχιά ανάδειξης μπαίνουν και τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής τους (φωτό). Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.149.000,00 ευρώ και είναι επίσης ενταγμένο στο Ιnterreg Ελλάδας - Ιταλίας 2014- 20 μετά από πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά και την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης. 

Επίσης θα γίνει η αναγκαία επέκτασή τους ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές και να αποδοθεί προς χρήση μια σύγχρονη μονάδα ιαματικής θεραπείας.

Ιαματικός τουρισμός
Σε δηλώσεις του  αναφορικά με τις εργασίες στα Λουτρά ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεκινάει η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου το οποίο και αποτελεί την αρχή της γενικότερης ανάπλασης και αξιοποίησης του ξεχωριστού αυτού σημείου του Δήμου Πρέβεζας. 

«Η λειτουργική και ποιοτική «αφύπνιση» των Ιαματικών Λουτρών, κατόπιν ενός μεγάλου διαστήματος αδράνειας, αναδεικνύει μεν ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης μας αλλά απελευθερώνει δε κυρίως τον αναγνωρισμένο ιαματικό πόρο που διαθέτει η πόλη της Πρέβεζας και η περιοχή ευρύτερα, για τη βέλτιστη κεφαλαιοποίησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, «τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αποτελούν το βασικό άξονα ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού στον τόπο μας με την ενσωμάτωση και της Θαλασσοθεραπείας ως παρεχόμενης υπηρεσίας. 

Η αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου και των εγκαταστάσεών του με την απομάκρυνση των προσθηκών που αλλοιώνουν την εικόνα του, με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό του χαρακτήρα θα το καταστήσουν πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας».

Εκτός από τις ιαματικές πηγές Αμαράντου, Καβασίλων και Πρέβεζας η Περιφέρεια σχεδιάζει την αξιοποίηση και άλλων που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επίσης μία πηγή στο Δήμο Άρτας, το Χανόπουλο, μία στη Σαγιάδα, και μία στον Δήμο Δωδώνης.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Οι ιαματικές πηγές θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου - Του Κώστα Αγόρη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4170908653200141816
Σχόλια
item