Γιάννενα: Δ. Ζαγορίου και Ίδρυμα Μελετών Ιονίου ζητούν διατήρηση της Α.Ε.Α. Βελλάς

Αν και από το Υπουργείο Παιδείας δεν προκύπτει πρόθεση αλλαγής του σχεδιασμού για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, οι αντιδράσεις για την προωθούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς συνεχίζονται σε τοπικό επίπεδο. Χθες στους φορείς που διαμαρτύρονται και ζητούν επανεξέταση του νομοσχεδίου προστέθηκαν ο Δήμος Ζαγορίου και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, με ομόφωνη απόφασή του απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας και το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να εξετάσουν με προσοχή του θέμα, «αντιλαμβανόμενοι την σημασία που δίνουν οι κάτοικοι του τόπου μας στο μεγάλο αυτό Εκκλησιαστικό – Πνευματικό ίδρυμα της Ηπείρου και την διαχρονική του προσφορά στον τόπο».

Το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Απορίας άξιον είναι πώς, στα πλαίσια του λεγόμενου εξορθολογισμού, διαγράφοντας, ελαφρά τη καρδία, μια μακροχρόνια γόνιμη προσφορά στον τόπο, αποφασίζεται υπό των αρμοδίων το κλείσιμο της 4ετούς φοίτησης Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων και η αντικατάστασή της με την ίδρυση μεταδευτεροβάθμιας Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), 2ετούς φοίτησης. 

Είναι φανερό, ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση, αλλά για υποτίμηση και υποβάθμιση».

Καταλήγοντας ζητά από την Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος να μη καταργηθεί η Βελλά, αλλά να παραμείνει ως έχει κατά τον ιδρυτικό της σκοπό.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δ. Ζαγορίου και Ίδρυμα Μελετών Ιονίου ζητούν διατήρηση της Α.Ε.Α. Βελλάς
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5976791638953330908
item