Γιάννενα: “Μοχλός πίεσης” για απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Γερμανία Γιάννενα: “Μοχλός πίεσης” για απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Γερμανία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: “Μοχλός πίεσης” για απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Γερμανία

«Δρόμο» στην τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά και «δρόμους» στους αιθέρες ανοίγουν οι πολυεθνικές και κυρίως γερμανικές εταιρίες τεχνολογίας, που έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα και αποτελούν έναν από τους κύριους μοχλούς πίεσης για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Γερμανία.

Το αεροδρόμιο του Ντόρτμουντ φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον και, στο πλαίσιο των επαφών με τις τοπικές αρχές, υπήρξαν επισκέψεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εταιριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας τέτοιας σύνδεσης, σε συνδυασμό με το όποιο τουριστικό ενδιαφέρον υπάρχει φυσικά.

Έτσι, αυξημένες προσδοκίες για συνεργασία της Ηπείρου με τη Γερμανία και συγκεκριμένα με την ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δημιουργήθηκαν από την επίσκεψη στην Ήπειρο της επιχειρηματικής αποστολής με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας δήμαρχο της πόλης Schwerte Δημήτριο Αξούργο και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου.     

Η επιχειρηματική αποστολή εστίασε το ενδιαφέρον της στους κλάδους τροφίμων, τουρισμού και ενέργειας, αλλά στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα. 

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην TeamViewer και την P&I, με τους εκπροσώπους των εταιριών να τονίζουν το ενδιαφέρον τους. Για το θέμα πάντως έγγραφες απαντήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα από την πλευρά του αεροδρομίου του Ντόρτμουντ και των εκεί αεροπορικών εταιριών.

Αναλυτική συζήτηση για τις συνεργασίες των δύο περιοχών έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσόρισε την Γερμανική αποστολή, ευχαριστώντας την για την αμέριστη βοήθεια που παρείχε σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που συμμετείχε η Ήπειρος στη Γερμανία.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για ευρύτερες συνεργασίες Ηπειρωτικών και Γερμανικών επιχειρήσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκατάσταση στα Ιωάννινα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και την ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. 

Σημείωσε ότι οι μελέτες για το Πάρκο έχουν ήδη δοθεί στις εταιρίες προκειμένου να υπάρξουν εκ μέρους τους παρατηρήσεις και προτάσεις, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Υπογράμμισε ακόμη τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στον τουρισμό σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.

Αναφερόμενος στην αεροπορική σύνδεση Ντόρτμουντ και Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους εκπροσώπους του γερμανικού αερολιμένα και της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, τη διαβεβαίωση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στη βάση των όσων αποφασιστούν, παρουσία και του αερολιμενάρχη Ιωαννίνων Βασίλη Μητσιμάρη, που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Είδηση ωστόσο έδωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος που μετέφερε με βεβαιότητα απόφαση και τρίτης γερμανικής εταιρίας τεχνολογίας, της Best Secret, να εγκατασταθεί στα Γιάννενα. Σημείωσε δε πως η επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ηπείρου με τη Γερμανία και τόνισε τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου στην εγκατάσταση εργαζομένων εδώ.

Την ευχή οι συναντήσεις να αποδώσουν καρπούς και να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει η Ήπειρος για την ανάπτυξή της εξέφρασε ο Ηπειρώτης δήμαρχος Schwerte, τονίζοντας ότι και για την πόλη του είναι επιθυμητή αυτή η σύνδεση, καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόρτμουντ.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, και επιχειρηματική και για τους ανθρώπους της περιοχής και του τουρισμού. 

Ζείτε σε μια πανέμορφη περιοχή, που έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, τόσο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, αλλά σε ότι αφορά σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια. Από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ, ώστε να μπορέσει να κλείσει με επιτυχία η συνάντηση», σημείωσε.

Την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου της αεροπορικής σύνδεσης εξέφρασε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι το ταξίδι σχεδιάστηκε πριν από δύο χρόνια στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Κολωνίας αλλά και πως η απευθείας αεροπορική σύνδεση θα είναι μια μεγάλη πόρτα η οποία θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ήπειρο με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη και για την αεροπορική σύνδεση και για τις επισκέψεις και επαφές στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας  και Έρευνας και στα εξαιρετικά μέρη της Ηπείρου όπου θα είμαστε κοντά στους δραστήριους και εξωστρεφείς παραγωγούς με τα τόσο υψηλής αξίας προϊόντα, και στον τομέα του τουρισμού που θα έχουμε επίσης εξαιρετικές επαφές», σημείωσε.

Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιφέρειας Ηπείρου Αναστασία Σίμου – Τάσιου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, εμπορίου και Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα και η προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού Σοφία Φούκη.

Στο δημαρχείο η αποστολή

Η διερεύνηση της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με το Ντόρτμουντ τέθηκε και στην συνάντηση που είχε η αποστολή με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.

Πρόκειται εξάλλου για μια προοπτική που είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν και την οποία στηρίζει η δημοτική αρχή της πόλης, στο πλαίσιο ενίσχυσης του τουρισμού, με τον δήμαρχο του Schwerte να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στη Γερμανία.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Schwerte στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού και της επιστήμης.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων στάθηκε ιδιαίτερα στη δραστηριοποίηση κορυφαίων Γερμανικών εταιρειών υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα που αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής και συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της περιοχής μας με τη Γερμανία.

Προτεραιότητα αποτελεί και η αύξηση επισκεπτών στην περιοχή μας, όπως και η σύνδεση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Οι δύο δήμαρχοι και η πρόξενος συμφώνησαν σε σύσφιξη των σχέσεων τους προς την κατεύθυνση της αδελφοποίησης της πόλης των Ιωαννίνων με την πόλη του Schwerte. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.                                     


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: “Μοχλός πίεσης” για απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Γερμανία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8293115537997495155
Σχόλια
item