Ήπειρος: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος διαγωνισμός για τους ΣΜΑ Ηπείρου!

«Λευκός καπνός» βγήκε χθες από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό που αφορά στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, ο οποίος εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Για να φτάσει εκεί, απαιτήθηκε η αναδίπλωση της Διοίκησης του Συνδέσμου στο μείζον ζήτημα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, η οποία από τα δέκα έτη που είχε προταθεί αρχικά, καθορίστηκε στον ένα χρόνο, όπως ζητούσαν πολλοί Δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο Μ. Ελισάφ, ενώ έγιναν και ορισμένες άλλες τροποποιήσεις. 

Τη σύμβαση πάντως καταψήφισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, τονίζοντας πως οι Ηπειρώτες θα κληθούν να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναδίπλωση Συνδέσμου
Σε υποχρεωτική αναδίπλωση οδηγήθηκε η Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο ζήτημα του διαγωνισμού που αφορά στη λειτουργία και συντήρηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, τη μεταφορά Αστικών Αποβλήτων και τη διαχείριση του υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Οι σοβαρότερες αντιρρήσεις στη διακήρυξη του έργου που είχε καταρτίσει αφορούσαν στη διάρκεια της σύμβασης που αρχικά ήταν τα δέκα χρόνια και για να «λειανθούν», αυτή συυρρικνώθηκε σε 12 μήνες με προαίρεση άλλους έξι.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της διάρκειας του έργου την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Παράλληλα, άλλαξε ο τρόπος δημοπράτησης του έργου, μοναδικό κριτήριο στον οποίο τέθηκε το ποσό της προσφοράς, ενώ τροποποιήσεις έγιναν και όσον αφορά στα κριτήρια που καθορίζουν την επάρκεια των υποψήφιων αναδόχων.

Αντιρρήσεις - συμφωνίες
Με τις αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τα προηγούμενα τεύχη της δημοπράτησης του έργου συμφώνησε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, με εκπροσώπους Δήμων όπως αυτός της Ηγουμενίτσας να υπερθεματίζουν, όπως είναι φυσικό, για την ανάγκη υλοποίησης του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ. 

Συγκεκριμένες αντιρρήσεις διατύπωσε πάντως ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Αρλέτος, ειδικά όσον αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σημείωσε πως μέσα στον ένα χρόνο που προβλέπει η νέα σύμβαση του έργου θα μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις σε περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Για επιβεβαίωση του βάσιμου των διαφωνιών που διατύπωνε αναφορικά με τη λειτουργία των Σ.Μ.Α. όπως δρομολογείται από τη Διοίκηση του Αμαγκαστικού Συνδέσμου έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος χθες μετά την καταψήφιση από την πλευρά του της μελέτης και των όρων δημοπράτησης του έργου.

«Η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης που μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε σε μια τόσο σημαντική από άποψη θεμάτων συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω θέρους μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς δεν αλλάζει τίποτε προς όφελος των δημοτών. 

Και σα να μην έφτανε αυτό φορτώνει τους Δήμους με το κόστος λειτουργίας δέκα επιπλέον φορτηγών του αναδόχου, όταν ήδη οι Σ.Μ.Α. στον εξοπλισμό τους διαθέτουν δώδεκα ολοκαίνουργια φορτηγά», τονίζει ο κ. Πλιάκος.

Θέτει λοιπόν μία σειρά από ερωτήματα και συγκεκριμένα: 

«1) Άραγε δεν επαρκούν τα δώδεκα φορτηγά που είναι αγορασμένα για να καλύψουν το εξάμηνο δοκιμαστικής και τον ένα χρόνο λειτουργίας των επτά Σ.Μ.Α.; 

2) Υπήρχε αστοχία στην τότε μελέτη κατασκευής και λειτουργίας ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, που έρχεται να καλύψει η νέα μελέτη; 

3) Αν όχι τότε για ποιο λόγο προχωράμε στη χρήση και άλλων δέκα φορτηγών; 

4) Ποιος θα καλύψει το ήδη αυξημένο ετήσιο κόστος της λειτουργίας του Α.Σ.Δ.Σ.Α και των Σ.Μ.Α. που ξεπερνά τα επτά εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τους Ηπειρώτες;».

«Ας αναλάβουν ευθύνες...»
Ο Δήμαρχος καταλήγοντας σημειώνει πως νιώθει δικαιωμένος «καθώς αποδεικνύεται περίτρανα πως το κόστος ετησίως αγγίζει τα επτά εκατ. ευρώ και όχι τα τριάμισι εκατ. όπως διέδιδαν ορισμένοι. Ένα κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά αν δινόταν η δυνατότητα σε όσους Δήμους μπορούν να λειτουργήσουν τους Σ.Μ.Α. με δικό τους προσωπικό».

Παράλληλα, σημειώνει με έμφαση πως «ήρθε επιτέλους η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για το κόστος που θα πληρώσουν οι Ηπειρώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και καλεί Περιφέρεια και βουλευτές να δώσουν απαντήσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος διαγωνισμός για τους ΣΜΑ Ηπείρου!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7876813978348511669
item