Άγνωστη Αρχαία Δομή «Κρυμμένη σε Κοινή θέα» στην Πέτρα

Οι ερευνητές έχουν κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη στην περίφημη περιοχή της Πέτρα στην Ιορδανία, χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες που ακολουθούνται από φωτογραφίες drone και έρευνες του εδάφους για να εντοπίσουν και να τεκμηριώσουν τη δομή.

Περιγράφουν το απαράμιλλο εύρημα ως «μία μεγάλη ορθογώνια πλατφόρμα» που ήταν «κρυμμένη σε κοινή θέα»

Ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός που εκτιμάται στα 2.150 χρόνια κρυβόταν μέσα στο αρχαίο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Πέτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Schools of Oriental Research.

Με δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης και υλικό που καταγράφηκε από drone η επικεφαλής αρχαιολόγος Sarah Parcak, επιστημονικός συνεργάτης του National Geographic, και ο Christopher Tuttle, εκτελεστικός διευθυντής του Council of American Overseas Research Center έφεραν στο φως την ύπαρξη άγνωστης μέχρι τώρα κατασκευής, στην Πέτρα της Ιορδανίας.

Άγνωστη αρχαία δομή «κρυμμένη σε κοινή θέα» στην Πέτρα
Οι φωτογραφίες του δορυφόρου που αποκάλυψαν τη δομή στην αρχαία πόλη

Το μνημείο έχει το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την εμβληματική πόλη. 

Ολόκληρη η Πέτρα καλύπτει περίπου 102 τετραγωνικά μίλια, αλλά το κέντρο της, καλύπτει μια έκταση μόλις 2,3 τετραγωνικά μίλια (6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Τα πρόσφατα ευρήματα αποκάλυψαν μια δομή σε σχήμα πλατφόρμας που εσωκλείει έναν μικρότερο χώρο, ο οποίος αρχικά ήταν στρωμένος με πλάκες, ενώ στην ανατολική του πλευρά βρίσκονται μια σειρά από κίονες που κάποτε αποτελούσαν τα στολίδια στο πλάι μιας σκάλας.

Άγνωστη αρχαία δομή «κρυμμένη σε κοινή θέα» στην Πέτρα

Ένα μικρό κτίριο, διατάσεων 8,5 επί 8,5 μέτρων, ήταν στην κορυφή του εσωτερικού χώρου και είχε άνοιγμα προς τα ανατολικά, προς το μέρος της σκάλας.

Αυτή η τεράστια ανοιχτή πλατφόρμα, που ολοκληρώνεται με ένα σχετικά μικρό κτήριο και μια μνημειακή πρόσοψη, δεν έχει ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη δομή στην Πέτρα.

«Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της έρευνας στην Πέτρα, κάποιος θα ήξερε πως αυτή η τοποθεσία ήταν εκεί, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε καταγραφή και μελέτη της. 

Έχω δουλέψει στην Πέτρα 20 χρόνια, και ήξερα ότι κάτι ήταν εκεί, αλλά είναι σίγουρα θεμιτό να πούμε πως πρόκειται για ανακάλυψη», λέει ο Tuttle ο οποίος εξήρε τη χρήση των δορυφορικών συστημάτων και των drones.

Η ιστορία της Πέτρας

Άγνωστη αρχαία δομή «κρυμμένη σε κοινή θέα» στην Πέτρα

Ολόκληρη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματά της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό Μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. 

Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνιά της αυτοκρατορίας τους.

Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη και τέλος η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δύο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και τον Δία, αντίστοιχα.

Aerial Images Show Ancient Secret Hidden in Plain Site at Petra

protothema.gr και apocalypsejohn.com

epirusblog.gr
5 of 5
Άγνωστη Αρχαία Δομή «Κρυμμένη σε Κοινή θέα» στην Πέτρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 108040190769909477
item