Διακοπές στη Χερσόνησο της Κρήτης: Ονειρεμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και συνδυαστικές εμπειρίες που δεν θα βρείτε αλλου!


Η Κρήτη φιγουράρει στους τοπ ελληνικούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό είναι γνωστό. 

Τι θα λέγατε όμως αν φεύγαμε από την πεπατημένη και ανακαλύπταμε στην όμορφη μεγαλόνησο τόπους διαφορετικούς που έχουν να προσφέρουν ξεχωριστές καλοκαιρινές εμπειρίες στους επισκέπτες τους; Σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Χερσονήσου

Χερσόνησος Ηρακλείου

Ο Δήμος Χερσονήσου,  γνωστός ως ο πιο οργανωμένος τουριστικός προορισμός της Κρήτης απλώνεται επιβλητικά ξεκινώντας από τα βόρεια παράλια του κέντρου της Κρήτης, έως τις κορυφογραμμές των Λασιθιώτικων βουνών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου. 

Περιλαμβάνει οικισμούς με ξεχωριστά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρώμα, μαγευτικές παραλίες, αρχαιολογικά και πολιτιστικά σημεία και μνημεία. 

Τα δυο τελευταία μάλιστα συνδυάζονται άψογα στη βόρεια ακτογραμμή του Δήμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εδώ μπορείτε να ζήσετε εμπειρίες διαφορετικές: Να κάνετε το μπάνιο σας σε κρυστάλλινα νερά ονειρικών παραλιών διαδοχικών μεταξύ τους και παράλληλα να ανακαλύψετε και να θαυμάσετε ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικά αξιοθέατα αφού οι περισσότερες από τις παραλίες της βόρειας ακτογραμμής βρίσκονται πάνω ή δίπλα σε αρχαιολογικά, πολιτιστικά και ιστορικά σημεία…

Χερσόνησος Ηρακλείου παραλία
Χερσόνησος-Ηράκλειο

Εδώ θα ανακαλύψουμε τη βόρεια ακτογραμμή με τις ονειρεμένες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τις εναλλακτικές συνδυαστικές εμπειρίες που μπορούμε να ζήσουμε!

Παραλία Χερσόνησος Ηρακλείου

Ξεκινάμε από την ανατολική πλευρά  τις δύο παραλίες Ποταμός που βρίσκονται δίπλα από την κεντρική παραλία των Μαλίων, πολύ κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, το Μινωικό Παλάτι και την τοποθεσία Χρυσόλακκος όπου βρέθηκε το υπέροχο κόσμημα της μέλισσας που τώρα βρίσκεται στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Η παραλία πήρε το όνομά της από το ποτάμι που εκβάλει στο ανατολικό της άκρο.

 Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, οργανωμένη με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και κάποιους βραχώδεις σχηματισμούς στα άκρα της, κατάλληλη για ζευγάρια και οικογένειες και έχει χώρο για δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ντους και ευκολίες για ΑμεΑ.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων βρίσκεται δίπλα στην παραλία Ποταμός και 3 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Μαλίων. Το ανάκτορο των Μαλίων είναι το τρίτο σε μέγεθος σημαντικότερο παλάτι στην Κρήτη, μετά τα παλάτια της Κνωσού και της Φαιστού. 

Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ βασίλευε ο Σαρπηδόνας, αδελφός του Μίνωα και γιός του Δία και της Ευρώπης. 

Έχουν βρεθεί κατοικίες προανακτορικού οικισμού που χρονολογούνται το 2500-2000 π.Χ. κάτω από το ανάκτορο. 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το παλάτι των Μαλίων χτίστηκε το 1.900 π.Χ. ενώ γύρω από αυτό αναπτύχθηκε οικισμός ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα και έτσι μετατρέπεται σε ανακτορικό κέντρο – πόλη.

αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων  -Χερσόνησος

Σε απόσταση 500 μέτρων βορειοανατολικά του ανακτόρου στη θέση “Χρυσόλακκος”, ανασκάφηκε η μεγάλη Παλαιοανακτορική νεκρόπολη. 

Είναι ένα ταφικό συγκρότημα με ορθογώνιους μικρούς χώρους που χρησίμευαν ως νεκρικοί θάλαμοι. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως χρυσά αφιερώματα στους νεκρούς. 

Σε έναν από αυτούς τους χώρους βρέθηκε το περίφημο χρυσό κόσμημα με τη Διπλή Μέλισσα

Το κόσμημα είναι έργο μινωικής χρυσοτεχνίας του 1800 – 1700 π.Χ., ένα αριστούργημα της μινωικής τέχνης σε σχήμα δυο μελισσών οι οποίες εναποθέτουν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα. 

χρυσό κόσμημα με τη Διπλή Μέλισσα - Μάλια Κρήτη

Συνεχίζοντας δυτικά μόλις 9 χιλιόμετρα, ένα τέταρτο περίπου οδικώς θα φτάσετε στο περίφημο StarBeach  ένα από τα πρώτα και διασημότερα παραθαλάσσια fun-park στην Ευρώπη. 

Βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη έκταση 4 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Χερσονήσου και προσφέρει συναρπαστικές καλοκαιρινές στιγμές (η είσοδος είναι ελεύθερη).

Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη και δημοφιλής αμμουδερή παραλία του Star Beach που είναι οργανωμένη με πολλά beach bar, ταβέρνες, καταστήματα καθώς και επιλογές για θαλάσσια σπορ.

Star beach - Άγιος Νικόλαος

Δίπλα στο Star Beach θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 

Πρόκειται για έναν μονόχωρο καμαροσκεπή που χτίστηκε τον 17ο ή 18ο αιώνα στα ερείπια μιας μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα. 

Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου -Χερσόνησος
Χερσόνησος - Αγιος Νικόλαος

Μόλις 1 χιλιόμετρο παρακάτω από το Star Beach θα βρεθείτε στο Λιμάνι Χερσονήσου που ανατολικά του βρίσκονται οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του οικισμού. 

Η πρώτη παραλία, που είναι μεγάλη σε μήκος αλλά στενή είναι αμμώδης με κρυστάλλινα νερά και ιδιαίτερα δημοφιλής ενώ ανατολικότερα υπάρχουν πολλοί κολπίσκοι, οι οποίοι σχηματίζονται μπροστά από τα ξενοδοχεία.

Λιμάνι -Χερσόνησος

Στον παραλιακό δρόμο του Λιμένα Χερσονήσου θα δείτε το «Σαρακηνό» αναβρυτήριο (σιντριβάνι), με τον εντυπωσιακό ψηφιδωτό διάκοσμο που απεικονίζει θαλασσινές σκηνές. 

Το μνημείο χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Περίοδο και πιθανόν ανήκε σε κάποια από τις ρωμαϊκές επαύλεις που υπήρχαν στον παραλιακό δρόμο.

Λιμάνας Χερσονήσου

Κάτω από τον σύγχρονο οικισμό του Λιμένα Χερσονήσου βρίσκεται ο πυρήνας της αρχαίας Χερρονήσου. 

Η πόλη κατοικήθηκε από τα Μινωικά χρόνια όμως γνώρισε μεγάλη ακμή κυρίως κατά την ελληνιστική – ρωμαϊκή & Πρωτοβυζαντινή περίοδο. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί τρεις Βασιλικές, ενδεικτικές της μεγάλης ακμής του οικισμού κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο. 

Σημαντικότερο εύρημα της περιόδου αυτής είναι η μεγάλη Παλαιοχριστιανική Βασιλική Καστρίου γνωστή και ως Βασιλική Β που εντοπίστηκε πάνω στον λόφο Καστρί, στο ΒΑ τμήμα της πόλης.

Μόλις 4,5 χιλιόμετρα δυτικότερα από το Λιμάνι Χερσονήσου στη περιοχή Ανισαράς, βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Τηγάνι», μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαραντάρη), βρίσκεται ένα μεγάλο λατομείο το οποίο είχε δύο τουλάχιστον περιόδους λειτουργίας (Μινωϊκή και Ενετική)  από το οποίο προέρχονται οι κυβόλιθοι που έχτισαν αρχικά το λιμάνι της Κνωσού (σημερινό λιμάνι Ηρακλείου) και μετά οι Ενετοί τους χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τον Κούλε, το κάστρο στο λιμάνι του Ηρακλείου. 

Το αρχαίο λατομείο είναι δίπλα στις τρεις πρώτες παραλίες Άγιος Γεώργιος (ονομασία προέρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου  και τη διάσημη παραλία Σαραντάρης, η οποία ανήκει στα φημισμένα λιμανάκια της Χερσονήσου και είναι 26 χλμ. περίπου ανατολικά του Ηρακλείου. 

Πρόκειται για μια σειρά από μικρά κολπάκια που ξεκινούν δυτικά από το ακρωτήρι του Σαραντάρη και συνεχίζουν ανατολικά ως το Λιμένα Χερσονήσου. Είναι κολπάκια με λευκή άμμο, βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά!

Παραλία Λιμένα Χερσονήσου

Η κεντρική παραλία του Σαραντάρη είναι κατάλληλη για παιδιά καθώς έχει ρηχά νερά και λεπτή άμμο, μέσα και έξω από τη θάλασσα, είναι απάνεμη καθώς το ακρωτήρι προστατεύει την περιοχή από τον αέρα και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Παραλία Σαραντάρη -Χερσόνησος

Συνεχίζοντας δυτικά και μόλις 20 λεπτά οδικώς (περίπου 14 χιλιόμετρα) θα βρεθείτε στο χωριό Κοκκίνη Χάνι  φημισμένο για την υπέροχη ακτογραμμή του που αποτελείται από πολλές μεγάλες και μικρές παραλίες με άμμο και ρηχά γαλάζια νερά, ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars, και τουριστικές υποδομές, όπως εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες. Αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της νήσου Ντία που βρίσκεται απέναντι.

Κοντά στην υπέροχη αυτή παραλία βρίσκεται ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος στον οποίο ανακαλύφθηκε το 1918 ένα πολυτελές μινωικό μέγαρο το λεγόμενο Μέγαρο του Νίρου. 

Το κτίριο οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα π.Χ. όμως έναν αιώνα μετά καταστράφηκε από πυρκαγιά (1490π.Χ.) και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Στο Κοκκίνη Χάνι  βρίσκεται και το περίφημο 5 αστέρων θέρετρο Knossos Beach Bungalows & Suites.

Τρία λεπτά με το αυτοκίνητο από το Κοκκίνη Χάνι βρίσκεται η παραλία Εσταυρωμένος ή αλλιώς Αρίνα που είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του Δήμου, μόλις 15 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Η παραλία που είναι γνωστή ως Αρίνα, λόγω του ομώνυμου ξενοδοχείου που βρίσκεται χτισμένο εδώ.

Η παραλία είναι μεγάλη σε έκταση και ιδιαίτερα δημοφιλής με πεντακάθαρα νερά και υπέροχη αμμουδιά, προσβάσιμη επίσης σε ΑμεΑ. Η δυτικότερη πλευρά της είναι καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars, ενώ έχει πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ καθώς επίσης και ένα γήπεδο beach volley.

Μόλις 2 λεπτά (800 μέτρα) από την παραλία, στον κόλπο των Αγίων Θεοδώρων, στην ανατολική άκρη της μεγάλης παραλίας του Βαθειανού Κάμπου, κοντά στο Μέγαρο Νίρου, εντοπίστηκε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. 

Πρόκειται για λαξεύματα και για βάσεις μινωικών κτισμάτων στην ακτή και στον βυθό της θάλασσας. Όλα τα ευρήματα μαρτυρούν πως στο σημείο εκείνο υπήρξε ένα μεγάλο λατομείο αμμώδους πετρώματος, ένα Μινωικό ναυπηγείο και ένα μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι τη Μινωϊκή περίοδο.

Στην ανατολικότερη πλευρά του βόρειου παραλιακού μετώπου του Δήμου και μόλις 5 λεπτά από την παραλία Αρίνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αμνισού στο χωριό Καρτερός, 7,5 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, στους πρόποδες του λόφου Παλαιόχωρα. 

Πρόκειται για αρχαία πόλη που χρησιμοποιούνταν από τον βασιλιά Μίνωα ως επίνειο της Κνωσού και αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού πολιτισμού.

Κοντά στον αρχαιολογικό αυτό χώρο βρίσκεται η οργανωμένη παραλία Καρτερός που είναι μια τεράστια παραλία και πλατιά με ψιλή ξανθιά άμμο, ανακατεμένη με βότσαλο. 

Εκτείνεται 3 χλμ περίπου και είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους ενώ είναι ιδανική για όσους κάνουν windsurfing. Το νερά είναι καθαρά και ρηχά χωρίς βράχια. 

Απέναντι από την παραλία, 200 μέτρα από την ακτή, βρίσκεται μία βραχονησίδα έκτασης περίπου ενός στρέμματος, το Μονοχάρακο, στο οποίο μπορεί κάποιος να φτάσει κολυμπώντας.

Μπορεί σχεδόν όλη η βόρεια ακτογραμμή να αποτελείται από υπέροχες παραλίες που σε πολύ κοντινή απόσταση έχουν ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία αλλά οι θαλάσσιες εμπειρίες του τόπου δεν εξαντλούνται εκεί! 

Θα βρείτε πολλές ακόμα παραλίες, οι περισσότερες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες όπως η η Αγία Πελαγία (στο ξενοδοχείο Akrogiali Beach), οι παραλίες στον Ανισαρά (στα ξενοδοχεία  Lyttos Beach και Mitsis Laguna Resort), η παραλία Δράπανος (στα Nana Beach και Nana Princess), η παραλία Καστρί (στο Creta Maris), η Κλωτζάνη (Sirens Hotels) και πολλές ακόμα. 

Επίσης σε όλο το παραλιακό μέτωπο βρίσκονται πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες τους ξεκούραστες διακοπές με όλες τις ανέσεις αλλά πάνω από όλα προσφέροντας από καρδιάς κρητική αυθεντική φιλοξενία!

Ξενοδοχεία -Χερσόνησος
Ξενοδοχειακέ μονάδες -Χερσόνησος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστόποτο του Δήμου Χερσονήσου στο landofexperiences.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Διακοπές στη Χερσόνησο της Κρήτης: Ονειρεμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και συνδυαστικές εμπειρίες που δεν θα βρείτε αλλου!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2492322083152141851
item