Pomerode: Η πιο… γερμανική πόλη στη Βραζιλία!

Περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Blumenau στη Βραζιλία υπάρχει το Pomerode, που ονομάστηκε έτσι επειδή οι ιδρυτές της προέρχονταν από την Πομερανία, μια περιοχή στη νότια όχθη της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. 

Η πόλη ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα, το 90% των 25.000 κατοίκων της μιλούν Γερμανικά με την ξεχωριστή προφορά του Pommersch του 19ου αιώνα.

Το Pomerode είναι πιθανώς μία από τις “πιο γερμανικές πόλεις στη Βραζιλία”. Αυτό είναι αμέσως εμφανές μόλις εισέλθει κάποιος στην πόλη μέσω της τοξωτής πύλης. Κάθε σπίτι και κτήριο είναι χτισμένο σε παραδοσιακό γερμανικό στυλ που θυμίζει αγροτική γερμανική κατασκευή της δεκαετίας του 1900.

perierga.gr - Pomerode: Η πιο γερμανική πόλη στη ΒραζιλίαΤο Pomerode δεν είναι η μοναδική γερμανική πόλη στη Βραζιλία. Υπάρχουν πολλοί Γερμανοί που ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας. 

Οι πρόγονοί τους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους με διαδοχικά κύματα μετανάστευσης που ξεκίνησαν το 1824 και επιταχύνθηκαν μετά τις αποτυχημένες επαναστάσεις του 1848, για να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Βραζιλία.

perierga.gr - Pomerode: Η πιο γερμανική πόλη στη Βραζιλία

Η μετανάστευση συνεχίστηκε και στον 20ό αιώνα, με μια άλλη σημαντική εισροή να συμβαίνει αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μεταξύ 1824 και 1969, περίπου 250.000 Γερμανοί μετανάστευσαν στη Βραζιλία, αποτελώντας την τέταρτη μεγαλύτερη μεταναστευτική κοινότητα που εγκαταστάθηκε στη χώρα, μετά τους Πορτογάλους, Ιταλούς και Ισπανούς.

perierga.gr - Pomerode: Η πιο... γερμανική πόλη στη Βραζιλία!

Παρόλο που η μετανάστευση των Γερμανών στη Βραζιλία ήταν μικρή σε σύγκριση με όσους πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε αξιοσημείωτη επίδραση στην εθνοτική σύνθεση της χώρας, ιδιαίτερα στον νότο. 

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το 13,3% του πληθυσμού στο Rio Grande do Sul ήταν γερμανικής καταγωγής και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 21,6% το 1950.

perierga.gr - Pomerode: Η πιο... γερμανική πόλη στη Βραζιλία!

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μιλούν Γερμανικά, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών της προεδρίας του Getúlio Vargas, απαγορεύτηκε.

Αλλά με την πάροδο των χρόνων η κυβέρνηση έγινε πιο ανεκτική στους Βραζιλιάνους-Γερμανούς, αναγνωρίζοντας την ύπαρξή τους και αγκαλιάζοντας τον πολιτισμό τους. Σήμερα, τα Γερμανικά είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος στα τοπικά σχολεία.

perierga.gr - Pomerode: Η πιο... γερμανική πόλη στη Βραζιλία!
perierga.gr - Pomerode: Η πιο... γερμανική πόλη στη Βραζιλία!

epirusblog.gr
5 of 5
Pomerode: Η πιο… γερμανική πόλη στη Βραζιλία!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7207930195909484235
item