Νέο ράπισμα στην Άγκυρα από τους Αμερικανούς: F-15 πάνω από Λέσβο και Κω

Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανικά μαχητικά F-15 όχι μόνο πέταξαν πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά εκτέλεσαν και αποστολή κρούσης με κατάδειξη στόχων από το έδαφος.

Με χαμηλές πτήσεις Αμερικανικών F-15 πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η Ουάσιγκτον έστειλε σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Αθήνα και ταυτόχρονα αποδόμησε τους παράλογους Τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατικοποιημένων Ελληνικών νησιών. 

Το μεσημέρι στο πλαίσιο της άσκησης ‘’Poseidon’s Rage 21’’,  F-15 Strike Eagle της USAFE από την 492 Squadron «Madhaters” πέταξαν μαζί με Ελληνικά ‘’γεράκια’’ πάνω από το Αρχιπέλαγος. 

Τα πανίσχυρα Αμερικανικά αεροσκάφη κρούσης πέταξαν ‘’φτερό-φτερό’’ με τα F-16 block 52 + από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’ΑΛΕΠΟΥ’’ κινήθηκαν Ανατολικά και κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος τόσο πάνω από τη Λέσβο όσο και από την Κω.

Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανικά μαχητικά F-15 όχι μόνο πέταξαν πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά εκτέλεσαν και αποστολή κρούσης με κατάδειξη στόχων από το έδαφος. 

Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα το οποίο καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς τους γείτονες ενώ ταυτόχρονα δίνουν ‘’ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ο εκνευρισμός των γειτόνων ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλος με την Τουρκική πολεμική αεροπορία να προχωρά σε μπαράζ παραβιάσεων από τέσσερα μαχητικά F-16 αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ATR-72. 

Όλα τα Τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής  και ενώ οι ασκήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν.

Οι ‘’Αλεπούδες’’ της 340  ως ‘’σπεσιαλίστες’’ σε αποστολές Δίωξης-Βομβαρδισμού οδήγησαν τα αεροσκάφη της USAFE στα Ανατολικά σύνορα της χώρας εκεί όπου οι γείτονες συνεχώς προκαλούν και εγείρουν διεκδικήσεις. 

Ακολούθησε εικονικός βομβαρδισμός στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα με την βοήθεια των Ελλήνων Special Operation Forces. 

Οι αμφίβιοι καταδρομείς των ακριτικών νησιών, τα άριστα εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα Στελέχη από το 2ο και το 5ο ΕΤΕΘ καθοδήγησαν τα αεροσκάφη κρούσης ώστε να πλήξουν εικονικά  με απόλυτη ακρίβεια σταθερούς και κινούμενους στόχους.

Οι JTAC (Joint Terminal Attack Controller) σε συνεχή επικοινωνία με τα Ελληνικά F-16 και τα Αμερικανικά F-15 καταδείκνυαν τους στόχους με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και τα αεροσκάφη με χαμηλές πτήσεις που ‘’έκοβαν την ανάσα’’ προσομοίαζαν άφεση διαφορετικών όπλων ανάλογα με τον στόχο.

Τα Αμερικανικά F-15 Strike Eagle της 492 Squadron διανύουν πλέον της δεύτερη εβδομάδα μετάστάθμευσης στη Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο πλαίσιο της Ελληνο-Αμερικανικής άσκησης συνεργασίας ‘’Poseidon’s Rage 21’’. 

Έφτασαν στην Κρήτη από την βάση τους στο Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας. Από την ίδια αεροπορική βάση τον περασμένο μήνα επίσης F-15 της USAFE από την 493 Squadron‘’The Grim Reapers’’ είχαν μετασταθμεύσει για δύο εβδομάδες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα στο πλαίσιο της άσκησης ‘’Astral Knight 21’’ και είχαν συνεκπαιδευτεί με όλες της Πολεμικές Μοίρες της HAF κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινές ΕλληνοΑμερικανικές ασκήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με το ΓΕΕΘΑ να έχει προγραμματίσει μια σειρά συνεκπαιδεύσεων τόσο στον αέρα όπως και στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα. 

Έμφαση θα δοθεί σε ασκήσεις με συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχερήσεων με τη διακλαδικότητα να αποτελεί το ζητούμενο.



 


epirusblog.gr
5 of 5
Νέο ράπισμα στην Άγκυρα από τους Αμερικανούς: F-15 πάνω από Λέσβο και Κω
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1954772089534139303
item