Γιάννενα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Πηγή: epirusnow.gr

Η επιστολή των συμβασιούχων: Μετά την τελευταία απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 9-6-2021 για σύνταξη  και υποβολή στο Διοικητικό Συμβούλιο οικονομοτεχνικής μελέτη, σχετικά με την τυχόν εξοικονόμηση δημοσιονομικής ωφέλειας που επιτυγχάνεται με την κάλυψη των αναγκών Καθαριότητας, Εστίασης και Φύλαξης του Νοσοκομείου μας, ύστερα από την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί προμηθειών του Ν.4412/2016 όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του Ν. 4782/2021, βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ή της απόλυσης- μη πρόσληψης ενός σημαντικού αριθμού από εμάς ή της άμεσης χειροτέρευσης των εργασιακών συνθηκών και των οικονομικών απολαβών όσων παραμείνουν στο ΠΓΝΙ με το νέο καθεστώς του ιδιωτικού συνεργείου.

Καθεστώς για το οποίο πολλοί από εμάς έχουμε νωπές, οδυνηρές μνήμες για τις συνθήκες ανασφάλειας και εξοντωτικής πίεσης  με παραβίαση ακόμα και στοιχειωδών μας δικαιωμάτων όπως ο εξαναγκασμός μας να υπογράφουμε σύμβαση ως άγαμες-οι και άτεκνες-οι με την απειλή και τον φόβο της απόλυσης. 

Η ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία της μεταπανδημικής εποχής καθιστά το ενδεχόμενο αυτό ακόμη πιο επιβαρυντικό για τις ζωές μας.   

Απευθυνόμαστε  σε εσάς που λαμβάνετε αποφάσεις σημαντικού αντίκτυπου για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς αλλά και την κοινωνία, ως  μέλη της διοίκησης του μεγαλύτερου τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Β/Δ Ελλάδας, του 1ου σε προσέλευση ασθενών νοσοκομείου πανελλαδικά το έτος 2019 και του νοσοκομείου αναφοράς το οποίο επιφορτίστηκε με δυσανάλογο φορτίο στην διάρκεια της πανδημίας. 

Λαμβάνετε αποφάσεις για έναν από τους πιο ευαίσθητους κοινωνικά και εργασιακά χώρους, στις οποίες αποφάσεις το κριτήριο της νομιμότητας θεωρούμε ότι δεν μπορεί  να μην συμπεριλαμβάνει ζητήματα ηθικής αναγνώρισης, προστασίας στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και αναγνώρισης της ειδικής εργασιακής εμπειρίας λόγω και του ειδικού και μοναδικού χαρακτήρα των  υπηρεσιών που προσφέρει το ΠΓΝΙ.

Σε αυτό το νοσοκομείο προσφέρουμε εμείς  οι 210+17 συμβασιούχοι την εργασία μας άλλοι 2 , άλλοι 4 και πολλοί από εμάς έως και 10 χρόνια ως υπάλληλοι ιδιωτικού συνεργείου πριν το  2017.   

Προσληφθήκαμε ως συμβασιούχοι για πρώτη φορά το 2017, 210 υπάλληλοι με 6ωρη απασχόληση για την κάλυψη της καθαριότητας των 3 κτιρίων του ΠΓΝΙ. 

Σύντομα όμως μετά την πρόσληψή μας, το 4ο κτίριο τέθηκε σε μερική λειτουργία, μετά  την νέα χωροθέτηση  κλινικών, οπότε βρεθήκαμε μπροστά σε αυξημένες απαιτήσεις, δυσανάλογες με τον αριθμό όσων εργαζόμαστε, ο οποίος  υπολογίστηκε βάσει των ωρών καθαριότητας που απαιτούσαν οι χώροι των 3 κτιρίων στην σχετική οικονομοτεχνική μελέτη. 

Παρ΄αυτά  ανταποκριθήκαμε αγόγγυστα στα επιπλέον καθήκοντα που προέκυψαν. Κατά την 2η πρόσληψή μας το τέλος του 2019,  ο αριθμός συμβασιούχων/ ώρες απασχόλησης δεν άλλαξε, παρότι το 4ο κτίριο είχε  μπει σε αυξημένη λειτουργία κλινικών και εργαστηρίων και οι απαιτήσεις είχαν αυξηθεί ιδιαίτερα. 

Λίγους μήνες μετά ξέσπασε η πανδημία και οι απαιτήσεις καθαριότητας και απολύμανσης στο ΠΓΝΙ που ανέπτυξε 5 ΜΕΛ covid, 3 ΜΕΘ covid, 1 ΤΕΠ covid και εμβολιαστικό κέντρο υψηλής, ολοήμερης  ροής επισκεπτών, αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Κατακόρυφα αυξήθηκε και η  επικινδυνότητα της εργασίας μας αλλά και η εργασιακή μας καταπόνηση, καθώς πλάι στην αναστολή αδειών προστέθηκε η δυσκολία της υπηρεσίας να δώσει ακόμη και τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των οποίων το σχολείο των παιδιών τους έκλεισε με κρατική εντολή, ακόμη και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επιπλέον επικουρικό προσωπικό  που προσλήφθηκε (29 καθαριότητα, 5 εστίαση, 2 φύλαξη και 1 εργάτης),  όσον αφορά την καθαριότητα, στο μεγαλύτερο μέρος του κάλυψε άλλες ανάγκες του νοσοκομείου με την μετακίνηση των συναδέλφων σε αλλότρια καθήκοντα στα πληντύρια και την διοικητική υπηρεσία, με απόφαση της διοίκησης. 

Ο ίδιος περίπου αριθμός συμβασιούχων καθαριότητας που προσλήφθηκε το 2017 σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλασιασμένες ποσοτικά και ποιοτικά ανάγκες του νοσοκομείου και κατ΄επέκταση των ασθενών. 

Αυτή κατά την άποψή μας είναι κατά τεκμήριο η αντικειμενική, πρωταρχική  βάση της έλλειψης προσωπικού στην καθαριότητα που οδήγησε σε υπερντατικοποίηση της εργασίας μας, αναστολή της δυνατότητας ξεκούρασής μας από μια βαριά χειρωνακτική, επαχθή εργασία, που προκάλεσε την αναγκαιότητα για λήψη νόμιμων  αναρρωτικών αδειών.   

Και ενώ δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία ειδική υλική ή ηθική αναγνώριση για αυτήν την κοπιώδη προσφορά μας, για τις  αναρρωτικές άδειες που λάβαμε ως  αποτέλεσμα των ανωτέρω περιγραφόμενων συνθηκών εργασίας, έχουμε κατηγορηθεί άδικα, ατεκμηρίωτα και κάποιες φορές ανήθικα, με  επίσημο υπηρεσιακό αλλά και ανεπίσημο τρόπο.   

Εμείς λοιπόν οι συμβασιούχοι που μέσα στις παραπάνω συνθήκες αποκτήσαμε πολύτιμη και εξειδικευμένη  για το ΠΓΝΙ και τους ασθενείς του εμπειρία, εμείς οι συμβασιούχοι που υπερβάλλαμε εαυτόν στις πιο αντίξοες συνθήκες του αιώνα (πλην πολεμικών καταστάσεων), εμείς οι συμβασιούχοι που καλύπτουμε από την πρώτη της πρόσληψης στιγμή πάγιες και διαρκείς ανάγκες , παρ΄ότι η σύμβασή μας αναφέρεται στην κάλυψη απρόοπτων ή επειγουσών αναγκών κι ενώ ανταποκριθήκαμε επιπλέον και  στις απρόοπτες- επείγουσες  συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας,   

Σας ζητάμε να αναγνωρίσετε την ειδική και μοναδική εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ανταποκρινόμενοι στο καθήκον που μας ανατέθηκε. 

Σας ζητάμε να αναγνωρίσετε την προσφορά, το θάρρος και την μαχητικότητα που επιδείξαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού, ισότιμα, πλάι στους υπόλοιπους συμβασιούχους και μόνιμους συναδέλφους μας, όλων των ειδικοτήτων. 

Σας ζητάμε να θέσετε σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των συμβασιούχων υπαλλήλων που προσφέρανε την εργασία και την ψυχή τους στους ασθενείς του ΠΓΝΙ και όχι τις ανάγκες ενός ιδιώτη, ο οποίος θα έρθει στο ΠΓΝΙ με βασικό κίνητρο τα κέρδη του. 

Σας ζητάμε να επανεξετάσετε  και να απορρίψετε την ιδιαίτερα δυσμενή για εμάς και το νοσοκομείο απόφαση σας, για προετοιμασία σύναψης σύμβασης με ανάδοχο υπηρεσιών καθαριότητας-εστίασης- φύλαξης.   

Σας ζητάμε να αποδεχτείτε ως δίκαιο, λογικό και έντιμο το αίτημα μας για μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να το κάνετε και δικό σας αίτημα ασκώντας την μέγιστη πίεση στο υπουργείο και την κυβέρνηση. 

Σας το ζητάμε, διότι ως εκπρόσωποι της κοινωνίας και των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΙ μπορείτε να δώσετε την δυνατότητα σε εμάς, να μην διακοπεί βίαια και άδικα η  σχέση μας με την ειδική εργασία που προσφέραμε στο ΠΓΝΙ .

Σχέση που χτίστηκε με κόπο, κίνδυνο και αγωνία. Σας ζητάμε ταυτόχρονα με την  υιοθέτηση  του αιτήματός μας για μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου και την υπεράσπιση του αιτήματός μας έναντι του υπουργείου, να αναζητήσετε κάθε εναλλακτική λύση που θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας μας στο ΠΓΝΙ.     

Με τιμή Οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι καθαριότητας-εστίασης-φύλαξης των Π.Γ.Ν.Ι.  


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Πηγή: epirusnow.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2284023175911527036
item