Ήγουμενίτσα: Θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις; η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας; Ήγουμενίτσα: Θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις; η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήγουμενίτσα: Θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις; η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας;

Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας είχε προτείνει στη σύσκεψη των φορέων για την παραχώρηση στους Δήμους της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021,  αν σε 20 ημέρες δεν υπάρξει έγγραφη δέσμευση των αρμοδίων, να γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.   

Αν και πέρασαν είκοσι και παραπάνω ημέρες, καμία εξέλιξη δεν προέκυψε στο συγκεκριμένο καυτό για τη Θεσπρωτία θέμα.
Και το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας;  
Είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σ' αυτή οι φορείς και οι πολίτες της Θεσπρωτίας; 

Στη σύσκεψη εκείνη είχε ειπωθεί  ότι υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση (υπήρχε από το 2005 άλλωστε των εκάστοτε αρμοδίων) του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά την ίδια στιγμή η διαδικασία δεν προχωράει. 

Παράλληλα, από διάφορους πολιτικούς παράγοντες και φορείς, είχε αναφερθεί ότι το πλαίσιο διεκδίκησης δεν είναι αποσαφηνισμένο πλήρως και εκφράστηκε διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας, που ωστόσο έχει δρομολογηθεί και δεν απομένουν παρά οι τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή της. 

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας είχε τονίσει ότι διεκδικείται  να  αποδοθούν το τμήμα της χερσαίας ζώνης από το παλαιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις), ο χώρος του πάρκινγκ και του παλαιού τελωνείου, ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων), τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων.

Ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς είχε υπογραμμίσει ότι ο δήμος Φιλιατών ζητάει την απόδοση του αλιευτικού καταφυγίου στο πίσω μέρος της παράλιας ζώνης Σαγιάδας, όπως και τμήματος μπροστά από το τουριστικό καταφύγιο του χωριού. 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βαίλης Γιόγιακας είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα, βρισκόμαστε ακόμη σε συζήτηση και συμφώνησε με τις προτάσεις των δήμων Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης είχε τονίσει ότι το κρίσιμο είναι ότι ιδιωτικοποιείται το λιμάνι Ηγουμενίτσας, κάτι, που συνεπάγεται πως η χερσαία ζώνη θα διαχειρίζεται από ιδιώτες, οι οποίοι θα κάνουν κουμάντο στην Ηγουμενίτσα,   και μίλησε για παλινωδία των στελεχών της Ν.Δ. 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε επισημάνει ότι "ο κ. Πλακιωτάκης μου είπε στο τηλέφωνο πριν από λίγο ότι το θέμα είναι τελειωμένο, θα αποδοθεί η χερσαία ζώνη, όλα τα άλλα είναι κουβέντες". 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ Αθανάσιος Πορφύρης είχε υπογραμμίσει ότι "θέλουμε να αποδοθούν όλα νόμιμα στην τοπική κοινωνία, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα μελανό σημείο και αυτό θα γίνει με τη νομιμοποίηση των  προσχώσεων".

Και είχε προσθέσει: "Δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, οι απαραίτητοι νόμοι για τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης". 

epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις; η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας;
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1067688940191047606
Σχόλια
item